settings icon
share icon
Питање

Шта да радим ако не могу да одлучим са ким да се забављам?

srpski
Одговор


Библија се не бави посебно овом темом, али нам даје увид у то шта треба да тражимо од потенцијалног супружника. Први и најбољи савет је, молити се о томе. Бог ц́е вам дати мудрост и вођство ако то затражите. „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека тржи од Бога, који свима даје великодушно и без прекора, и Он ће му дати“ (Јаковљева 1:5).

Друга Коринц́анима 6:14 поучава: „Не вуците јарам с неверницима. Јер, шта има праведност с безакоњем? Или какво заједништво деле светло и тама?“ Прво питање које треба поставити је, да ли је потенцијални супружник одан Богу. Ако није, ту особу не треба сматрати потенцијалним супружником. С друге стране, само зато што неко следи Христа, то га не чини правим избором. Бити у „једнаком јарму“ (усклађене вредности) такође може да иде дубље од самог: „Да ли је он/она хришц́анин?“ У хришц́анству постоји много различитих веровања и то треба узети у обзир при избору потенцијалног супружника. Размислите какав би био брак са овом особом. Да ли су ваша уверења довољно блиска за да можете да сложите да подучавате своју децу истим доктринама? Ово је од велике важности.

За мушкарце је важно да знају како једна хришц́анска супруга треба да изгледа. „Жене, покоравајте се својим мужевима као Господу. Јер муж је глава жени као што је Христос глава Цркви, своме телу, чији је Спаситељ. Као што се Црква потчињава Христу, нека се тако и жене у свему потчињавају мужевима“ (Ефесцима 5:22-24). Павле нам каже да жена треба да буде покорна свом мужу, из љубави. То не значи обавезно, да би девојка са којом размишљата да будете у вези, треба да вам се у потпуности потчини. Док се забављате, она није дужна то да чини. Међутим, она не треба да има бунтовнички дух, вец́ да се из љубави потчини ауторитету под којимсе налази. Требало би да буде вољна да буде вођена. Пословице 31:10-31 нам говоре каква је „жена племенитог карактера“. Она је вредна, великодушна и добротворна, снажна и мудра. Можда нец́ете моц́и да пронађете све ове особине у једној особи, али то су пожељне особине и Богу су угодне.

Још један стих који описује жену која је угодна Богу је 1. Петрова 3:1-4: „Тако и ви, жене, будите покорне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без речи својим понашањем, кад виде ваше чисто понашање и дубоко поштовање. И нека ваш украс не буде у спољашњости – у плетењу косе и украшавању златом или у хаљинама – него нека то буде особа скривеног срца одевена у нераспадљиво рухо мирног и благог духа, који је драгоцен у Божјим.” Ово нам говори да жена треба да буде чиста и да живи за Христа како би без речи придобила изгубљеног мужа. То такође указује да она не би требало да буде толико забринута за спољашњи изглед колико за свој духовни живот.

За жене, постоји неколико илустрација онога што хришц́ански муж треба да буде. Иако особа са којом размишљате да ступите у везу није ваш муж, требало би да тражите квалитете који показују ову врсту љубави. „

таквог, свету и без мане. Мужеви, волите своје жене, као што је и Христос заволео Цркву и самога себе предао за њу, да је посвети, очистивши је воденим купањем и речју, да сам себи постави славну Цркву, која нема мрље ни боре, или тако нешто, него да буде света и непорочна.“ (Ефесцима 5:25-27). Да ли воли? Да ли је спреман да води људе ка Христу и да им помогне да буду свети и беспрекорни? Да ли је он вођа? Човек треба да воли Бога изнад свега и да буде спреман да помогне својој брац́и и сестрама у Христу да се труде да буду свети и Богу угодни. Он треба да буде понизан, мудар и милостив, као што је био и Христос. Тражите ове особине у човеку, јер је то оно што је Богу угодно.

Нец́ете нац́и „савршену“ особу са свим овим квалитетима, али Бог ц́е вам дати да видите да ли неко са ким размишљате да будете у вези настоји да Му буде угодан. Као и са било којом другом великом одлуком у животу, са односима треба поступати опрезно, мудро, разликујући добро и зло у молитви.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта да радим ако не могу да одлучим са ким да се забављам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries