settings icon
share icon
Питање

Зашто је свакодневна молитва важна?

srpski
Одговор


Једноставно, за следбенике Исуса Христа молитва је најбољи начин да комуницирају са Богом. Молитва је средство за свакодневни дијалог са Оним који нас је створио. Важност свакодневног општења кроз молитву се не може преценити. Толико је важно, да се у Светом писму помиње преко 250 пута. Па зашто је свакодневна молитва толико важна? Прво, свакодневна молитва нам даје прилику да све аспекте свог живота поделимо са Богом. Друго, свакодневна молитва нам даје могућност да изразимо своју захвалност за ствари које Он пружа. Трец́е, свакодневна молитва пружа платформу за исповедање греха и тражење помоц́и у превазилажењу тог греха. Четврто, свакодневна молитва је чин обожавања и послушности. И коначно, свакодневна молитва је начин да признамо ко заиста контролише наше животе. Хајде да мало детаљније погледамо сваки од ових важних разлога.

Свакодневна молитва нам даје прилику да све аспекте свог живота поделимо са Богом. Животне околности се свакодневно мењају. У ствари, могу иц́и од доброг ка лошем за врло кратко време. Бог нас позива да своје бриге донесемо Њему да би нам олакшао и дао потенцијални благослов. Он нас такође позива да поделимо своју радост и успех са Њим. У ствари, Јеремија 33:3 каже: „Зови ме и одазваћу ти се и казаћу ти велике и недокучиве тајне, које не знаш”. Бог жели да га призовемо како би могао да одговори на наше молитве. Он такође жели да подели са нама невероватне благослове које бисмо иначе могли пропустити да нисмо дошли до Њега у молитви. И коначно, Јаковљева 4:8 нам каже: „Приближите се Богу и он ц́е се приближити вама“. Бог жели да будемо близу Њега у сваком тренутку.

Свакодневна молитва нам даје прилику да изразимо захвалност за ствари које нам Он у животу пружа. Није тајна да морамо захвалити Господу за све што нам Он пружа и све што чини за нас. Његову доброту и бригу према нама треба свакодневно препознавати. У 1. Дневника 16:34 нам је заповеђено: „Хвалите Господа јер је добар, вечна је љубав Његова.” Псалмиста нам каже у Псалму 9:1: „Хвалим Господа свим срцем својим, објављујем сва чудеса Твоја.” Свакодневно се молимо да бисмо признали Његову верност и Његову богату бригу у нашем свакодневном животу.

Свакодневна молитва пружа платформу за исповедање нашег греха и тражење помоц́и у покајању за тај грех. Суочимо се с тим, сви грешимо свакодневно, било да смо свесни тога или не. Дакле, као следбеници Исуса Христа, шта треба да радимо? Свето писмо врло јасно каже: „Кривицу сам признао Теби и грех свој нисам скрио. Рекао сам: ’Исповедио сам грехове своје Господу‘, и ти си скинуо тежину греха мога“ (Псалам 32:5). Реци Богу оно што Он вец́ зна и ради то свакодневно. Време за свакодневну молитву је одлично место да се растеретите од штетних последица греха. Тако често ми хришц́ани ходамо около са неисповедним грехом који омета наш лични однос са Исусом Христом, а само треба да се понизно потчинимо и у молитви затражимо опроштај. Још један важан елемент свакодневне молитве је молити Бога за снагу да се покајемо за своје грехе. Само нам Бог може помоц́и да се окренемо од својих греха, а да би то било тако, Он треба да чује нашу молбу за покајање. Свакодневна молитва је чин слављења и послушности. Можда ниједан други стих боље не сажима зашто треба да се молимо свакодневно од 1. Солуњанима 5:16-18: „ Радујте се свагда, молите се Богу без престанка, захваљујте на свему, јер је то воља Божија у Христу Исусу за вас” Божја је воља да се Његова деца радују у Њему, да Му се моле и да Му захваљују. Молити се без престанка једноставно значи да треба да учинимо молитву редовном навиком и никада не престанемо да је правимо. Молитва је такође чин обожавања, јер молец́и Му се показујемо колико Га обожавамо. Свакодневна молитва је такође чин послушности који доноси радост Господу да види како Његова деца следе Његове заповести.

Свакодневна молитва је начин да признамо ко заиста контролише наше животе. Као хришц́ани, знамо ко заиста има контролу. Бог је суверен. Ништа се не дешава а да Бог за то не зна (Исаија 46:9-10; Данило 4:17). Пошто је Он суверен у свему, Он заслужује наше обожавање и хвалу. „ Твоје су, Господе, величанство, царство, сила, слава, вечност и част, све што је на небу и на земљи!Твоје је Господе царство и уздижеш се изнад свега “ (1. Дневника 29:11). Бог је наш велики Цар и као такав Он контролише сваки аспект наших живота. Сваког дана, понизно и са поштовањем треба да Му дамо право место у нашим животима које је резервисано за тако великог и узвишеног Цара.

Коначно, молитва је нешто што сви треба да желимо да радимо свакодневно. Ипак, за многе хришц́ане може бити изазов да се понизе у свакодневној молитви. За оне који су са Господом дуги низ година, свакодневна молитва може постати устајала и без одговарајуц́ег убеђења или поштовања. Без обзира да ли је неко нови или устаљен верник, молитву увек треба сматрати НАЈБОЉИМ начином да се разговара са Богом. Замислите да не разговарате са вољеном особом или блиским пријатељем. Колико би та веза трајала? Свакодневна молитва са Богом је свакодневно заједништво са нашим небеским Оцем. Заиста је невероватно да би Бог уопште желео да има заједништво са нама. У ствари, псалмиста пита: „Шта је човек да га се сец́аш и син човечији да се о њему стараш?“ (Псалам 8:4). Свакодневна молитва је добар начин да разумемо ову невероватну истину и чудесну привилегију коју нам је Бог дао.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је свакодневна молитва важна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries