settings icon
share icon
Питање

О чему ради у библијској причи о стварању?

srpski
Одговор


Прича о стварању налази се у Постању 1 и 2, са извештајем о Еденском врту у 3. поглављу. Постање 1 почиње пре него што је било шта друго постојало, осим Бога. С обзиром на то, не постоји „пређисторијско" време. Божије откривење себе самог и Његове воље представља почетак. На овом почетку, Бог је створио све у свемиру за шест, дословних дана и 24 часа у сваком. Ово подразумева сва небеска тела (укључујући сваку звезду и планету), као и све на земљи. Иако троједина природа Бога није експлицитна у извештају о Постању, Бог се открива у множини унутар своје природе (Постање 1:26). Дух је активан у стварању (Постање 1:2), као и Христос (Јован 1:1-3; Колошанима 1:15-17).

У шест дана стварања, Бог је основао свемир и земљу (1. дан), небо и атмосферу (2. дан), копно и сав биљни свет (3. дан), звезде и небеска тела укључујући сунце и месец (4. дан), птице и водена створења (5. дан) и све животиње и човека (6. дан). Човечанство је посебно над свим створењима, јер носи Божији лик и има одговорност да управља земљом и да је потчини. Целокупно стварање у свој својој ширини и чудесној лепоти завршено је за шест дана. Шест дословних дана, од 24 часа између којих није било временских раздобља која су их раздвајала. Бог је изјавио да је сво Његово створење веома добро. У Постању 2 види се завршетак Божијег дела и даје се детаљан извештај о стварању човека.

Седми дан обележава Божији одмор. То не значи да је Бог био уморан, већ да је стао са чином стварања. Ово успоставља образац према коме се један дан од седам одваја за одмор и поставља број дана у недељи које и данас користимо. Придржавање дана одмора биће црта која ће издвајати Божији одабрани народ (Излазак 20:8-1).

Даље, Постање се детаљније бави стварањем човека. Овај одломак није други извештај о стварању, нити је контрадикторан Постању 1. Овај извештај нас води један корак даље у линијском извештају да би пажњу читаоца скренуо на Божије дело у вези са човеком. Бог је створио човека од земаљског праха који је Он претходно створио. Пошто је створио човека, Бог му је удахнуо живот. Чињеница да је Бог одабрао да на овај начин створи човека показује Његову велику бригу за тај процес. Затим, Бог је, првог човека Адама, поставио на посебно место, у Еденски врт. Еден је био дивно и изобилно место. Адам је имао скоро све што му је било потребно, укључујући храну и продуктиван рад. Међутим, Бог није био готов са човеком.

Бог је помогао Адаму да увиди потребу за сродном душом, тиме што му је дао да сагледа и именује сва друга створења. Адам је разумео потребу да има партнера. Бог је успавао Адама и онда је створио Еву, са исто толико пажње, са којом је створио и Адама. Ева је било створена од Адамовог ребра. Када ју је Адам видео, разумео је да је била посебна. Она је била његов саставни део, допуњавала га је, тело од његовог тела. Бог је створио и Адама и Еву према свом лику (Постање 1:27). Овај одломак успоставља породицу као камен темељац друштва (Постање 1:24; Матеј 19:5-6). Као институција коју је одредио Бог, брак треба да буде између једног мушкарца и једне жене. Адам и Ева су били створени у стању невиности (Постање 1:25) и нису починили ниједан грех. Они су уживали у заједништву са Богом у Едену. Део тог заједништва било је укључивање једног једноставног правила. Адаму и Еви било је забрањено да једу са једног јединог дрвета у целом врту (Постање 2:17).

У једном моменту, Еву је искушала змија да једе са тог једног дрвета, што је она и урадила. Адам је, такође, појео са забрањеног дрвета. Адам и Ева су згрешили против Бога и изгубили су невиност (Потање 2:8-12). Грех је донео последице. Бог је проклео змију да, заувек, пузи по земљи и да је људи мрзе. Бог је казнио Еву да рађа у боловима и да има сукобе са својим мужем, а Адама је казнио тешким радом и потешкоћама у раду (Постање 3:14-19). Део последица њиховог греха био је и избацивање из врта (Постање 3:22-24). Али, међу последицама, била је укључена и нада. Прво помињање доласка Месије је у Постању 3:15. Он ће доћи да згази змију (Сатану), али не пре него што ће га Сатана ранити на крсту. Чак и усред греха и његових страшних последица, Бог се показује као Бог благодати, милости и љубави.

EnglishВрати се на Српску страну

О чему ради у библијској причи о стварању?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries