settings icon
share icon
Питање

Шта се десило током сваког дана стварања?

srpski
Одговор


Извештај о стварању налази се у Постању 1-2. Из излагања у Постању јасно се види да је сва творевина настала ни из чега током шест дословних дана који су трајали 24 часа, без икаквих временских периода између дана. Ово је очигледно, јер контекст захтева дословни 24-часовни период. Овај извештај описује догађај на начин да једним нормално, здраворазумским читањем може да се швати да је у питању заиста један дан: „Тако би вече и би затим јутро″ (Постање 1:5). Поред тога, свака реченица у изворном језику почиње са везником „и". Ово представља добар пример хебрејске граматике и указује на то да се свака реченица надовезује на претходну изјаву и да јасно указује да су дани били узастопни и да их није одвајао било какав временски период. Библијски извештај открива да је Божија Реч ауторитативна и јака. Већина Божијег креативног рада одвија се изговарањем речи, што је још један указатељ силе и ауторитета Божије Речи. Хајде да погледамо сваки дан Божијег стваралачког рада:

Први дан стварања (Постање 1:1-5)
Бог је створио небеса и земљу. „Небеса" се односе на све што је ван земље и свемир. Земља је створена, али не и обликована на неки посебан начин, иако је вода присутна. Затим, Бог заповеда речима да настане светло. Одваја светло од таме и светло назива „дан", а таму „ноћ". Ово стваралачко дело дешава се од вечери до јутра – први дан.

Други дан стварања (Постање 1:6-8)
Бог ствара небо. Небо обликује границу између воде на површини и влаге у ваздуху. У овој тачки стварања, земља већ има атмосферу. Ово стваралачко дело одвија се у једном дану.

Трећи дан стварања (Постање 1:9-13)
Бог ствара копно. Континенти и острва су изнад воде. Велике површине воде називају се „мора", а копно се назива „земља". Бог изговара да је све добро.

Бог ствара сав биљни свет, велики и мали. Он ствара самоодржив живот; биљке имају способност да се размножавају. Биљке су јако разноврсне (много „врста"). Земља је била зелена и врвела је од биљног живота. Бог објављује да је и ово, такође, добро. Овај стваралачки рад траје један дан.

Четврти дан стварања (Постање 1:14-19)
Бог ствара све звезде и небеска тела. Кретање ових створења помоћи ће човеку да мери време. Два велика небеска тела су створена у односу на земљу. Прво је сунце, које је прави извор светлости и месец који одражава сунчеву светлост. Кретање ових тела одвојиће дан од ноћи. Овај стваралачки рад Бог, такође, назива добрим и траје један дан.

Пети дан стварања (Постање 1:20-23)
Бог ствара сав водени живот. Целокупни живот било које врсте која живи у води створен је у овом периоду. Бог ствара све птице. Ово је можда време (језик употребљен у извештају то дозвољава) када је Бог створио и све летеће инсекте (или, ако није, они су створени шести дан). Сва ова створења су настала са способношћу да одрже своју врсту путем размножавања. Створења која су настала петог дана су прва створења које је Бог благословио. Бог изјављује да је његов рад добар и он се одвија у току једног дана.

Шести дан стварања (Постање 1:24-31)
Бог је створио сва створења која живе на копну. То укључује сваки тип створења,која нису укључена у претходним данима као и човека. Бог изговара да је његов рад добар.

Бог се онда саветује. Бог је рекао: „Да начинимо човека по обличју и прилици нашој" (Постање 1:26). Ово није тако експлицитно откривење тројства, али јесте његова подлога, јер Бог открива множину унутар божанске природе. Бог ствара човека, а човек је створен на Божију слику (и човек и жена имају божански лик) и имају посебно место над свим другим створењима. Да би ово нагласио, Бог им даје власт над земљом и свим другим створењима. Бог благосиља човека и заповеда му да се размножава, испуни земљу и да је потчини себи (да јој буде исправан управитељ како га је Бог овластио). Бог изјављује да човек и сва друга створења треба да једу само биљке. Бог неће укинути ово ограничење у ишрани све до Постања 9:3-4.

Божији стваралачки рад је готов на крају шестог дана. Цео свемир,у свој својој лепоти и савршенству, је потпуно створен у шест, дословних, узастопних дана од 24 часа. Приликом завршавања свог створења, Бог изјављује да је веома добро.

Седми дан стварања (Постање 2:1-3)
Бог се одмара. Ово не значи, ни на који начин, да се Он уморио од својих стваралачки напора, већ указује да је стварање завршено. Затим, Бог успоставља образац да се одмара један дан у недељи. Придржавање овога ће, на крају, бити црта која ће издвајати Божији изабрани народ (Излазак 20:8-11).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта се десило током сваког дана стварања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries