settings icon
share icon
Питање

Шта је космолошки доказ за постојање Бога?

srpski
Одговор


Космолошки доказ покушава да докаже Божије постојање посматрајући свет око нас (космос). Он почиње са најочигледнијом стварношћу: ствари постоје. Тада настаје расправа да је узрок што ствари постоје постојање некаквог Бога. Ове расправе иду уназад све до Платона и коришћене су од стране познатих филозофа и теолога све од тада. Наука је коначно ухватила корак са теологијом у двадесетом веку, када је потврђено да универзум мора да има свој почетак. Тако да су данас космолошки докази јаки чак и за оне који нису филозофи. Постоје две основне врсте ових доказа, и најједноставнији начин да размишљамо о њима може бити „вертикалан" и „хоризонталан". Ове речи наговештавају смер из кога узрок потиче. У верикалној форми, постоји тврдња да свака створена ствар има узрок у овом тренутку (замисли временску линију са стрелом која је усмерена на горе од универзума ка Богу). Хоризонтална верзија показује да творевина има узрок у почетку (замисли ту исту временску линију са стрелицом која је усмерена уназад на почетак времена).

Хоризонталну линију је мало лакше разумети јер не захтева много филозофирања. Основни аргумент је да све ствари које имају почетак су морале да имају два узрока. Универзум је имао почетак, и зато је универзум имао свој узрок. Тај узрок, који је изван целог универзума је Бог. Неко би могао да каже да су неке ствар проузроковане другим стварима, али то не решава проблем. То је зато што су и те друге ствари морале да имају свој узрок, и то не може да иде тако заувек. Узмимо дрвеће као пример. Сво дрвеће је морало да почне да постоји у једном тренутку (јер није одувек постојало). Свако дрво је имало свој почетак у семену („узроку" дрвета). Али и свако семе је имало свој почетак („узрок") у другом дрвету. Не може да постоји бесконачна серија дрво-семе-дрво-семе, јер ниједна серија није бесконачна – не може да иде тако заувек. Све серије су коначне (ограничене) по дефиницији. Не постоји бесконачан број, јер су чак и серије бројева ограничене (иако можеш увек да додаш још један, увек си код коначног броја). Ако постоји крај, он није бесконачан. У ствари, све серије имају два краја – на крају и на почетку (покушај да замислиш штап са једним крајем!). Али да не постоји први узрок, ланац узрока никада не би почео. Зато постоји, бар на почетку, први узрок – онај који нема почетак. Тај први узрок је Бог.

Вертикалну форму је мало теже разумети, али је много моћнија јер не само што показује да је Бог морао да буде узрок „серије узрока" на почетку, Он мора и даље да буде узрок ствари управо сада. Поново, почели смо тако што смо запазили да све ствари постоје. Следеће, да често имамо тенденцију да мислимо на постојање као својину коју као да ствари некако „поседују" – да пошто је нешто једном створено, постојање је само део онога што то јесте – а то није тачно. Узмимо као пример троугао. Можемо да дефинишемо троугао као „равну фигуру формирану да повезује три тачке не у правој линији по правим линијским сегментима." Запази шта није део ове дефиниције: постојање.

Ова дефиниција троугла би била тачна чак и кад троуглови не би уопште постојали. Зато природа троугла, шта он јесте, не гарантује да он постоји (као једнорози, сви знамо шта су, али то не значи да ће то учинити да постоје). Пошто није део природе троугла да постоји, троуглове мора да начини да постоје нешто што већ постоји (неко мора да га нацрта на папиру). Троугао је проузрокован нечим другим – што такође мора да постоји. То не може да иде вечно (нема бесконачне серије). Зато нешто што не мора да добије постојање мора да постоји да би свему другом дало постојање.

Сада, примени овај пример на све у универзуму. Да ли било шта од тога постоји само по себи? Не. Тако да не само да је универзум морао да има први узрок да би започео постојање, потребно му је нешто да му сада да постојање. Једино чему не треба дати постојање је оно што постоји по својој самој природи. То је само постојање. То нешто ће увек постојати, нема узрок, нема почетак, нема границе, постоји изван времена и беконачно је. То нешто је Бог!Врати се на Српску страну

Шта је космолошки доказ за постојање Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries