settings icon
share icon
Питање

Шта је контемплативна духовност?

srpski
Одговор


Контемплативна духовност је изузетно опасна за свакога ко тежи библијском, богоцентричном начину живота. Најчешће се повезује са покретом за издизање цркве који је препун лажног учења. Практикују је и групе које имају мало или никаквог додира са хришћанством.

У пракси контемплативна духовност првенствено је фокусирана на медитацију, али не на библијску. Стихови попут Исуса Навина 1:8 потичу нас на медитирање: “Нека се не раставља од уста твојих књига овог закона, него размишљај о њему дан и ноћ, да држиш и твориш све како је у њему написано; јер ћеш тада бити срећан на путевима својим и тада ћеш напредовати.” Примећујете да центар медитације треба да буде Реч Божија. Контемплативна медитација се буквално не фокусира ни на шта. Особа која на тај начин медитира треба потпуно да испразни свој ум и само да “буде”. То наводно помаже да се особа отвори за веће духовно искуство. Међутим, у Светом писму пише да саображавамо свој ум Христовом, да имамо његов ум. Испражњавање ума је, према томе, сасвим супротно таквој активној, свесној трансформацији.

Контемплативна духовност потиче и на тражење мистичког искуства са Богом. Мистицизам је веровање да се сазнање о Богу, духовна истина и права стварност могу досећи путем субјективног искуства. Истицање експерименталног сазнања поткопава ауторитет Светог писма. Ми познајемо Бога из његове речи. “Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело” (2. Тимотеју 3:16-17). Божија реч је комплетна. Нема разлога да верујемо да Бог својој Речи додаје учења о истини путем мистичких искустава. Напротив, наша вера и сазнање о Богу темеље се на чињеницама.

На веб-сајту Центра за контемплативну духовност налазимо добар сажетак њихове идеологије: “Ми долазимо из различитих световних и религиозних средина и свако од нас жели да обогати своје путовање практиковањем духовности и проучавањем великих светских духовних традиција. Желимо да приђемо ближе Духу љубави који прожима сву творевину и који надахњује наше саосећање према свим бићима.” У оваквим циљевима нема ама баш ничег библијског. Проучавање светских духових традиција је јалов посао зато што је лажна свака традиција која не узвисује Христа. Једини пут да се неко приближи Богу је управо онај који је он сам одредио, а то је Исус Христос и његова Реч.Врати се на Српску страну

Шта је контемплативна духовност?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries