settings icon
share icon
Питање

Ако је Исус платио за наше грехе, зашто и даље патимо због последица својих грехова?

srpski
Одговор


Писмо тврди: „Смрт је, наиме плата за грех, а благодатни дар Божији је — вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем" (Римљанима 6:23). Исус је платио казну за наше грехе. Сви заслужујемо смрт, која је коначна плата за грех. Сви ће платити за свој грех осим ако не дођу Христу, који је платио цену за наш грех својом крвљу. Адам и Ева су носили последице свог греха тиме што су протерани из Врта. Уместо да то сматрамо за „последицу", требало би на то да мислимо као на „дисциплиновање". Писац посланице Јеврејима ово каже о дисциплини и њеном смислу: „И заборавили сте опомену, која вам као синовима говори: „Сине мој, не презири карања Господњег, нити клони кад те он кара; јер кога Господ љуби, онога кара, а бије свакога сина кога прима".

„Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер који је то син кога отац не кара? Ако сте пак без карања, у ком су сви добили део, онда сте копилад а не синови. Даље, карали су нас наши телесни очеви и ми смо зазирали од њих; нећемо ли се много радије потчинити Оцу духова и тако поживети? Јер они нас караху за мало дана како им се свидело, а он нас кара на корист — да дођемо до учешћа у његовој светости. Свако карање, наиме, у садашње време не изгледа да је на радост него на жалост, али касније даје миран род праведности онима који су њиме извежбани (Јеврејима 12:5-11).

Бог нам показује своју љубав тиме што нас коригује и/или користи дисциплиновање да би нас довео тамо где жели. Шта ради добар отац када види да му дете скреће са правог пута? Он га враћа назад путем дисциплиновања. Дисциплиновање може да дође у многим облицима, у зависности од греха. Када дете никад не би било дисциплиновано или никада не би платило за последице својих погрешних поступака, никада не би научило шта је исправно.

И због тога, због љубави, Бог дисциплинује оне који су Његови. Ако никада не сносиш последице свог греха, како ћеш знати да ли радиш добро или зло? Псалмиста каже: „Погледа Бог с неба синове човечје, да види има ли који разуман, који Бога тражи" (Псалам 53:4). Погледај и Псалам 10:11 „А срцу своме каже: „Заборавља Бог, крије лице своје и никада видети неће". Када Бог не би донео последице, не бисмо научили из грешака и променили своје путеве. Бог дисциплинује само оне који су Његови, и то ради из љубави према нама, не да би нас повредио или уништио. То је Божији начин да каже: „Дете моје, идеш погрешним путем, време је да се окренеш и чиниш оно што је добро". Ако нас не исправи када грешимо, онда настављамо да грешимо.

Бог је платио казну за наше грехе тако да не морамо да пролазмо другу смрт, која је пакао (Откривење 20:14). Због своје љубави према нама, Он нас дисциплинује и доводи нас у однос са њим какав жели. Тако да наредни пут када осећаш да сносиш последице свог греха, не заборави да те Бог дисциплинује због љубави.

Коначно, дела непослушности Божијем закону често резултирају привременим последицама које немају везе са Божијим дисциплиновањем. На пример, убица који дође Христу и покаје се за свој грех примиће Божији опроштај у вечном смислу, и уживаће у заједништву са Богом за целу вечност на небу. Међутим, друштво у коме живи и даље захтева да плати цену за свој злочин. Међутим, чак и у овим ситуацијама Бог може моћно да га употреби док чека на своје коначно избављење и вечну радост.

EnglishВрати се на Српску страну

Ако је Исус платио за наше грехе, зашто и даље патимо због последица својих грехова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries