settings icon
share icon
Питање

Да ли постоје неки услови за услишену молитву?

srpski
Одговор


Неки људи би волели молитву без услова. Али библијска чињеница је да молитва има услове. Истина је да је Исус рекао: „И све што затражите у молитви, верујући, примићете“ (Матеј 21:22). Али и у тој изјави имамо један услов за молитву: веру. Док истражујемо Библију, откривамо да постоје и други услови за молитву.

Ево десет библијских упутстава о молитви која подразумевају услове за молитву:

1) Молите се Небеском Оцу (видети Матеј 6:9). Овај услов за молитву може изгледати очигледан, али је важан. Ми се не молимо лажним боговима, себи, анђелима, Буди или Девици Марији. Молимо се Богу из Библије, који се открио у Исусу Христу и чији Дух обитава у нама. За да дођемо Њему као нашем „Оцу“ треба прво да постанемо Његова деца — кроз веру у Исуса Христа (видети Јован 1:12).

2) Молите се за добре ствари (видети Матеј 7:11). Не увек разумемо и препознајемо шта је добро, али Бог зна и Он је спреман да својој деци да оно што је најбоље за њих. Павле се молио три пута да буде избављен од невоље, и сваки пут је Бог рекао: „Не”. Зашто би Бог пун љубави одбио да исцели Павла? Зато што је Бог имао нешто боље за њега, а то је живот који се живи по благодати. Павле је престао да се моли за исцељење и почео је да се радује својој слабости (2. Коринц́анима 12:7–10).

3) Молите се за ствари које су вам потребне (видети Филипљанима 4:19). Божије царство треба да нам је приоритет и то је један од услова за молитву (Матеј 6:33). Обец́ање је да ц́е Бог испунити све наше потребе, а не све наше жеље. Постоји разлика.

4) Молите се праведног срца (видети Јаковљеву 5:16). Библија говори о чистој савести као услову за услишену молитву ( Јеврејима 10:22 ). Важно је да своје грехе исповедамо Господу. „Да сам смишљао зло у срцу свом, не би ме Господ услишио“ (Псалам 66:18).

5) Молите се захвалног срца (видети Филипљанима 4:6). Део молитве је став захвалности.

6) Молите се по Божјој вољи (видети 1. Јованова 5:14). Важан услов за молитву је да се моли по Божијој вољи. Исус се молио на овај начин све време, чак и у Гетсиманији: „Али нека не буде моја воља, него твоја“ (Лука 22:42). Можемо се молити колико год желимо, са великом искреношц́у и вером, за ЧЏШ, али, ако је Божја воља АБЦ, молимо се узалуд.

7) Молите се у ауторитету Исуса Христа (видети Јован 16:24). Исус је разлог зашто можемо да приступимо престолу благодати (Јеврејима 10:19–22) и Он је наш посредник (1. Тимотеју 2:5). Услов за молитву је да се молимо у Његово име.

8) Молите се истрајно (видети Луку 18:1). У ствари, молите се без престанка ( 1. Солуњанима 5:17 ). Један од услова за делотворну молитву је да не одустајемо.

9) Молите се несебично (видети Јаковљеву 4:3). Наши мотиви су важни.

10) Молите се у вери (видети Јаковљеву 1:6). Без вере је немогуц́е угодити Богу (Јеврејима 11:6) који једини може учинити немогуц́е (Лк. 1:37). Без вере, зашто се молити?

Молитва Исуса Навиног да сунце стане, колико год да је тај захтев био смео, испунила је све ове услове за молитву (Исус Навин 10:12–14). Илијина молитва да не падне киша — и његова каснија молитва да киша падне — испуниле су све ове услове (Јаков 5:17–18). Исусова молитва док је стајао пред Лазаревим гробом испунила је све ове услове (Јован 11:41). Сви су се молили Богу, по вољи Његовој, за добре и неопходне ствари, у вери.

Примери Исуса Навина, Илије и Исуса нас уче да ц́е се, када се наше молитве ускладе са Божјом сувереном вољом, десити дивне ствари. Не треба да се плашимо планина, јер се оне могу померити (Марко 11:23). Борба са којом се суочавамо је да наше молитве буду у складу са Божјом вољом, да наше жеље буду у складу са Његовим. Циљ је усклађеност између Божје воље и наше. Ми желимо управо оно што Он жели; ништа више, ништа мање. И ми не желимо ништа што Он не жели.

Побожна, делотворна молитва има услове и Бог нас позива да се молимо. Када можемо да се молимо за велике ствари? Када верујемо да Бог жели нешто велико. Када се можемо храбро молити? Када верујемо да Бог жели нешто одважно. Када треба да се молимо? Све време.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли постоје неки услови за услишену молитву?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries