settings icon
share icon
Питање

Шта је фатализам? Шта је детерминизам?

srpski
Одговор


Да почнемо са неким генералним дефиницијама:

Детерминизам: Виђење да сваки догађај има свој узрок и да апсолутно све зависи и вођено је узрочним законима. Пошто детерминисти верују да су сви догађају, укључујући и људске поступке, предодређени, за детерминизам се типично сматра да је некомпатибилан са слободном вољом.

Фатализам: Веровање — „шта ће бити, биће", јер је Бог, или нека друга свемогућа сила већ предоредила све догађаје у садашњости, прошлости и будућности. У религији, ово виђење се може назвати предестинација; то виђење сматра да је одлука да ли ћемо ићи на небо или у пакао одређена пре него што смо рођени и да не зависи од нашег избора.

Слободна воља: Теорија да људи имају слободу избора или самоопредељења, тј, у датој ситуацији особа би требало да је поступила другачије него што јесте. Филозофи су сматрали да слободна воља није компатибилна са детерминизмом.

Индетерминизам: Виђење да догађаји немају никакав узрок, многи заступници слободне воље верују да избори које неко прави не морају да буду одређени никаквим физиолошким нити психолошким узроком.

Теолошки фатализам је покушај да се покаже логичка контрадикторност између свезнајућег Бога и слободне воље, где је слободна воља дефинисана као способност да се бира између алтернатива. У овоме је слична смислу енигме „Да ли свемогући Бог може да направи камен толико тежак да ни Он не би могао да га подигне?"

Овако иду претпоставке теолошког фатализма: Бог је свемогућ. Пошто је Бог свемогућ, Он је непогрешив у свом свезнању. Ако Бог има непогрешиво свезнање да ће ти се нешто сутра десити (косићеш траву), тада ћеш сигурно то и урадити (кошење траве).

Зато слобона воља није могућа, пошто немаш избор осим да се бациш на посао кошења траве. У случају да не испуниш тај задатак, Бог није свезнајући Бог. Насупрот томе, ако то урадиш, тада немаш слободну вољу, јер не можеш да бираш нешто друго.

Супротна тврдња може да буде да Бог све зна. Пошто Бог све зна, Он је такође непогрешив. Ако Бог има непогрешиво свезнање да ћеш сутра нешто радити, тада ћеш то одабрати сам на основу слободне воље, не обавезе или недостатка избора. И даље имаш слободну вољу да то урадиш, Бог само зна твој избор пре него што га и направиш. Ниси под обавезом да направиш избор „А" (кошење траве) ништа више него избор „Б" (да играш тенис). Ако би се десило да промениш мишљење, Бог би и то видео, тако да и даље имаш слободну вољу по свим питањима. Такође, ти ћеш и даље правити исти избор (слободном вољом), чак и када би Бог одабрао да не види будућност. Божији избор да види или не види будућност неће променити твоју слободну вољу.

Пасивно Божије свезнање, ако би било сакривено, не би онемогућило слободну вољу на било који логичан или рационалан начин. Особа која одабре да ради оно што је под „А", направила би исти избор без обзира на то да ли је Бог знао унапред за те изборе. Да ли Бог зна или не зна будућност (пасивно) не би уопште променило слободну вољу појединца. Слободна воља би била уништена само када би Бог јавно обзнанио своје свезнање по питњу слободне воље појединца, то би променило будућу слободну вољу и од ње начинило обавезу. Једноставна илустрација је рецимо да видовита особа види унапред неког на другој страни света како се саплиће и ломи ногу када трчи за аутобусом. Ова видовита особа не би променила оно што ће се десити самим тим што је то предвидела, јер би се то десило без обзира да ли је то неко унапред видео или не. Исто се може применити на Божије свезнање: све док је пасивно и не меша се са стварношћу или нечијим знањем о томе, није у супротности са слободном вољом појединца.

Међутим, ако је Бог све створио, онда то представља проблем за свако пасивно Божије знање. Да бисмо разумели Његово свезнање, оно мора да се уједини са разумевањем Божије свеприсутности у времену. Ако Бог зна све догађаје – и прошле, будуће и садашње – тада Он зна све догађаје и одлуке које ће неко да направи, иако се са тачке гледишта особе ти догађаји и одлуке још увек нису десили. Ово може да подразумева поништење слободне воље за сваку особу, иако иако ниједан механизам Божијег очигледног свезнања не забрањује слободу деловања постављен принципом теолошког фатализма. Пошто је, према хришћанској теологији Бог безвремен (постоји изван времена), Бог зна од стварања цео ток нечијег живота, чак и када та особа неће прихватити Његов Божански ауторитет. Са овим предусловима, само очигледна теолошка позиција фаталистичке теологије некима изгледа незамислива.

Да идемо корак даље, ево још неких импликација: постоји огромна разлика између предестинације, фатализма и шансе (или судбине).

Фаталисти уче да постоји слепа, безлична сила, над којом нико нема контролу – чак ни Бог – и да су догађаји ношени овом слепом, бесциљном силом. То је фалализам.

Шанса (или судбина) је каприциозна сила која наводно проузрокује да се ствари десе „срећном", без икакве контроле или усмеравања од стране Бога.

У свету у коме влада судбина, Бог може да предвиди шта ће се десити, али то је све. Све зависи од пуке среће. И ако питате заступнике судбине зашто се ствари дешавају, они немају никакав одговор осим оног да су се „једноставно десиле".

Предстинација, библијска доктрина, каже да Бог има циљ и да ради све на добро у складу са својом вољом и циљем (Ефежанима 1:11; Данило 4:35; Исаија 14:24; и 46:10). Предестинација поучава да Бог нити чини нити дозвољава нешто осим ако то то не служи Његовом циљу (Псалам 33:11). То значи да је Бог СУВЕРЕН у свету, Онај који све чини по Својој вољи.

Они који слепо верују да „шта ће бити, биће", греше баш као и заступници судбине. Истина је да су догођаји извесни, али само зато што суверени Бог испуњава Своје одлуке.

Они који озбиљно проучавају Библију не верују да се ствари „само догоде". Они разумеју да мудар, свети, добри и суверени Бог има контролу над сваким детаљем у животу (Матеја 10:29:30). Човек који не жели да Бог заиста има ову контролу, или који одбацује истину Божије суверености је особа која не воли Бога и не жели Бога у свом животу. Она жели да иде својим путем. Она би, као и ђаволи из прошлости рекла: „Шта имамо ми с тобом?" (Марко 1:24). Али није тако, Бог је суверен и не може да оспори самог себе.Врати се на Српску страну

Шта је фатализам? Шта је детерминизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries