settings icon
share icon
Питање

На који начин је молитва комуницирање са Богом?

srpski
Одговор


Да бисмо разумели природу Божије комуникације усмерене ка нама, па и наше ка њему, треба да се упознамо са неколико кључних правила. Прво гласи да Бог говори само истину. Он никад не лаже и не обмањује. У Јову 34:12 је записано: “Доиста Бог не ради зло и свемогући не изврће правде.” Друго правило је да је Библија реч од самог Бога. Графе, грчка реч за Писмо, појављује се у Новом завету педесет и један пут и односи се на књиге Старог завета. Реч графе такође означава и Нови завет, а налазимо је у примерима када Петар назива Павлове посланице писмом у 2. Петровој 3:16, или када Павле (у 1. Тимотејевој 5:18) цитира Исусове речи из Луке 10:7 за које такође каже да припадају писму. Сада, пошто смо утврдили да списи Новог завета припадају посебној категорији писма, исправно је да примењујемо 2.Тимотеју 3:16 на те списе, па и да кажемо да они имају особине оног што Павле назива сво писмо. Оно је богонадахнуто, свака његова реч долази од самог Бога.

Зашто је ова информација корисна када говоримо о молитви? Пошто смо закључили да Бог говори само истину и да је Библија реч која долази од самог Бога, логички долазимо до два закључка која се односе на комуникацију са Богом. Први каже да, с обзиром на то да у Библији пише да Бог чује човека (Псалам 17:6, 77:1; Исаија 38:5), човек који има добар однос са Богом и обраћа му се може бити сигуран да га Бог слуша. Други је закључак да, с обзиром на то да је Библија Божија реч, човек који има добар однос са Богом и притом чита Библију може бити сигуран да тако дословно слуша реч од Бога. Добар однос са Богом који је неопходан за здраву комуникацију између Бога и човека очитује се на три начина. Први је окретање од греха тј. покајање. У Псалму 27:9 налазимо Давидов вапај да га Бог саслуша и да се не окрене од њега у гневу. Из тога закључујемо да Бог окреће лице од човековог греха, као и да грех спречава комуникацију између Бога и човека. Други пример налазимо у Исаији 59:2 где се Исаија обраћа народу: “Него безакоња ваша раставише вас са Богом вашим, и греси ваши заклонише лице његово од вас, да вас не чује.” Дакле, када у нечијем животу постоји непризнати грех, комуникација са Богом се прекида.

За комуникацију је неопходно и понизно срце. Бог изговара ове речи у Исаији 66:2: “Али на кога ћу погледати? На невољнога и на онога ко је скрушена духа и ко дрхти од моје речи.” Трећи начин је праведан живот. То је позитиван резултат окретања од греха, препознатљив по ефикасној молитви. У Јакову 5:16 је написано: “Много може делотворна молитва праведника.”

Богу можемо да се обраћамо наглас, у себи или у писменој форми, с поуздањем да нас он чује и да ће нас Свети Дух водити у молитви. Римљанима 8:26 каже: “Исто тако и Дух помаже нашој слабости; јер ми не знамо за шта треба да се молимо – како приличи, али сам Дух посредује за нас уздисајима који се не могу исказати.”

Када се ради о Божијој комуникацији упућеној нама, треба да тражимо да нам он првенствено говори кроз Библију, уместо да очекујемо да нам увек директно даје мисли како би нас водио кроз одређене ситуације и одлуке. Због самообмане којој смо сви склони није паметно водити се идејом да свака мисао која нам уђе у главу долази баш од Бога. Понекад, због специфичних проблема у којима се налазимо, Бог нам не говори директно из Писма. У таквим случајевима, што је и разумљиво, падамо у искушење да потражимо откривење ван Библије. Али тада је најбоље – да не бисмо стављали Богу речи у уста и тиме се отворили за обману – да пронађемо одговоре у библијским принципима који су нам већ дати.

Препоручљиво је такође да се искрено молимо за мудост која ће нас довести до правих избора, јер Бог је обећао да ће дати мудрост онима који је буду тражили. “Ако некоме од вас недостаје мудрости, нека иште од Бога који свима просто даје и не кори, и даће му се” (Јаков 1:5). На који начин је молитва комуницирање са Богом? Молитва је када се из срца обраћамо нашем небеском Оцу, а он нам одговара кроз своју реч и води нас својим Духом.Врати се на Српску страну

На који начин је молитва комуницирање са Богом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries