settings icon
share icon
Питање

Шта треба да тражим у једној цркви?

srpski
Одговор


Да бисмо знали шта да тражимо у једној локалној цркви, морамо прво, уоштено, да разумемо Божију сврху за цркву – Христово тело. Постоје две истакнуте истине у вези са црквом. Прво, „црква Бога живога (је) стуб и тврђа истине″ (1. Тимотеју 3:15). Друго, сам Христос је глава Цркве (Ефесцима 1:22; 4:15; Колошанима 1:18).

Што се тиче истине, локална црква је место где Библија (Божија једина истина) има потпун ауторитет. Библија је једино непогрешиво правило вере и праксе (2. Тимотеју 3:15-17). Стога, када тражимо коју цркву да посећујемо, треба да нађемо ону, где се, према библијским стандардима, проповеда еванђеље, осуђује грех, где се слави из срца, где је подучавање библијско и где постоје прилике да се служи другима. Размотрите пример ране цркве који се може наћи у Делима 2:42-47: „Били су истрајни у апостолској науци и заједници, у ломљењу хлеба и у молитвама". Ломили су хлеб по кућама, јели заједно са радошћу и искреним срцима, хвалећи Бога и уживајући љубав свега народа. А Господ је сваки дан додавао оне који се спасавају″.

Што се тиче друге истине у вези са црквом, хришћани треба да посећују локалну цркву која објављује Христову владавину по свим питањима доктрине и праксе. Ниједан човек, био он пастир, свештеник или папа није глава цркве. Сви људи умиру. Како може жива црква живог Бога да има мртву главу? Не може. Христос је једини врховни ауторитет цркве и свако црквено вођство, дарови, поредак, прописи и слављење је Он поставио кроз свој суверенитет, као што се говори у Библији.

Када се поставе ове две основне истине, остали фактори (зграда, стил слављења, активности, програми, локација, итд) су ствар личног укуса. Пре него што особа крене да похађа цркву, потребно је истраживање. Треба темељно проучити доктрину, сврху цркве, мисију и било шта што би дало увид у веровање цркве. Многе цркве имају своје интернет странице на основу којих особа може да одлучи у шта црква верује када је у питању Библија, Бог, Тројство, Исус Христос, грех и спасење.

Следећа ствар је посећивање цркве која има исправне темеље. Посећивање две или три службе у свакој цркви било би од користи. Свака литература коју имају за посетиоце треба подробно да се прегледа, обраћајући пажњу на изјаве вере. Процена једне цркве треба да се заснива на горе-наведеним принципима. Да ли је Библија једини ауторитет? Да ли се Христос слави као глава цркве? Да ли се црква усредсређује на учеништво? Да ли води људе да славе Бога? У које врсте службе је црква укључена? Да ли је порука библијска и еванђеоска? Какво је заједништво? Треба да се осећаш и удобно у цркви. Да ли си осетио/ла добродошлицу? Да ли се црква састоји од оних који истински славе Бога?

На крају, запамти да ниједна црква није савршена. У најбољем случају, испуњена је спашеним грешницима чији су тело и дух у сталном рату. Такође, не заборави важност молитве. Молитва у вези са црквом коју Бог жели да посећујеш је од суштинске важности у процесу доношења одлуке.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта треба да тражим у једној цркви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries