settings icon
share icon
Питање

Како би хришћанин требало да гледа на богатство?

srpski
Одговор


Размишљање хришћанина о богатству треба да се заснива на Библији. Много пута у Старом завету, Бог је дао богатство свом народу. Соломону је обећано богатство и постао је најбогатији међу свим царевима на земљи (1. Краљева 3:13; 2. Дневника 9:22); Давид је рекао у 1. Дневника 29:12: „Од тебе долазе богатство И слава, ти над свима владаш". Аврам (Постање 17-20), Јаков (Постање 30-31), Јосиф (Постање 41), краљ Јосафат (2. Дневника 17:5) и многе друге је Бог благословио богатством. Међутим, Јевреји су били изабрани народ са земаљским обећањима и наградама. Дата им је земља и сва њена богатства.

У Новом завету, постоји другачији стандард. Цркви никада није дата земља или обећање о богатству. Ефесцима 1:3 нам говори: „Нека је благословен Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је у Христу благословио сваким духовним благословом на небесима". Христос је говорио у Матеју 13:22 у вези са семеном Божије речи које пада међу трње и „превара богатства гуши реч". Ово је прво помињање земаљског богатства у Новом завету. Јасно је да није у питању позитивна слика.

У Марку 10:23: „И погледавши Исус наоколо рече својим ученицима: како ће имућни људи тешко ући у царство Божије!" Није било немогуће – јер Богу је све могуће — али биће „тешко." У Луки 16:23, Исус је говоро о „мамону" (арамејска реч за „богатство"): „Ниједан слуга не може да служи два господара; јер, или ће једнога мрзети, а другога љубити, или ће једном бити привржен а другога презирати. Не можете да служите Богу и мамону". Опет, Исусове речи представљају богатство као негативан утицај на духовност и као на нешто што може да нас удаљи од Бога.

Бог говори о истинским богатствима које нам Он данас доноси у Римљаниама 2:4: „Или не мариш за богатство његове доброте, подношења и стрпљивости, и не знаш да те Божија доброта води покајању?" Ово су богатства која доносе вечни живот. Ово се понавља у Римљанима 9:23: „Да би истовремено обзнанио богатство своје славе на посудама милости, које је унапред приправио за славу; као такве позвао је и нас не само од Јудеја него и од многобожаца?"Такође, Ефесцима 1:7:„ У њему имамо откуп — његовом крвљу, опроштај преступа — по богатству његове благодати". Помињући Бога који пружа милост, Павле слави Бога у Римљанима 11:33: „О дубино богатства и мудрости, и знања Божијег! Како су недокучиви његови судови и неистражљиви његови путеви!" Нагласак у Новом завету је на Божија богатства у нама:„Да знате каква је нада на коју вас је позвао, какво је богатство његовог славног наследства међу светима" (Ефесцима 1:18б). У ствари, Бог жели да се похвали своји богатством у нама на небу:„ И с њим је васкрсао нас и поставио на небесима у Христу Исусу, да у будућим вековима покаже превелико богатство своје благодати — својом добротом према нама у Христу Исусу" (Ефесцима 2:6-7).

Богатства која Бог жели за нас: „Да вам даде по богатству своје славе да његовим Духом будете ојачани за унутрашњег човека" (Ефесцима 3:16). Највећи стих за новозаветне вернике у вези са богатствима налази се у Филипљанима 4:19: „А Бог мој испуниће сваку вашу потребу по свом богатству у слави — у Христу Исусу". Павле је написао ово, јер су Филипљани слали жртвене дарове да би се побринули за Павлове потребе.

Прва Тимотеју 6:17 упозорава богате: „Богатима на овом свету налажи да не буду охоли и да се не уздају у несигурно богатство, него у Бога који нам све даје изобилно за ужитак". Јаковљева 5:1-3 даје додатно упозорење о неправедно стеченом богатству: „Де сад, ви богаташи, заплачите и јаучите за недаће које иду на вас. Иструну ваше богатство и мољци изједоше ваше хаљине, зарђа ваше злато и сребро, и рђа њихова биће сведочанство против вас, и прождреће ваша телеса као огањ. Накуписте благо у последње дане". Последњи пут богатства се спомињу у Библији у Откривењу 18:17, када се говори о уништењу Вавилона:„Јер у један час опусте толико богатство!"

У закључку, Израел је добио земаљска обећања и награде као Божији изабрани народ. Бог је дао много илустрација, типова и истина кроз њих. Многи људи желе да имају њихов благослов, али не и њихове клетве. Међутим, како се откривење одвијало, Бог је открио да, кроз Исуса Христа, постоји изврснија служба: „Овако је пак добио изврснију службу уколико је посредник бољега савеза, који је на вишим обећањима као законом утврђен" (Јеврејима 8:6).

Бог не осуђује оне који поседују богатство. Богатство долази људима из много извора, али Он даје озбиљна упозорења за оне који теже за богаствима више него што траже Бога и верују им више него Богу. Његова највећа жеља за нас је да усресредимо срца на ствари које су на небу, а не на земљи. Ово можда звучи узвишено и недостижно, али Павле је написао: „Све могу у ономе који ме снажи"(Филипљанима 4:13). Тајна је у познавању Христа и у томе да дозволимо Светом Духу да промени наше умове и срца саобразно Њему (Римљанима 12:1-2).

EnglishВрати се на Српску страну

Како би хришћанин требало да гледа на богатство?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries