settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћанска демонологија?

srpski
Одговор


Демонологија је наука о демонима. Хришћанска демонологија је наука о томе шта Библија подучава о демонима. Уско повезана са ангеологиијом, хришћанска демонологија учи нас о демонима, шта су они и како нас нападају. Сатана и његови демони су пали анђели, стварне личности које војују против Бога, светих анђела и човечанства. Хришћанска демонологија помаже нам да будемо свесни Сатане, његових следбеника и њихових смицалица. Ево неких битних ставки у вези са хришћанском демонологијом;

Шта Библија говори о демонима? Библија говори да су демони пали анђели – анђели који су заједно са Сатаном побунили против Бога. Сатана и његови демони сада желе да преваре и униште све оне који следе и обожавају Бога.

Како, зашто и када је Сатана пао са неба? Сатана је пао са неба због греха поноса, који је водио у бунтовништво против Бога. Тачно време његовог пада није забележено у Библији. Можда се десило ван времена које ми познајемо, пре стварања времена и свемира.

Зашто је Бог дозволио неким од анђела да згреше? Анђели који су пали и постали демони имали су слободну вољу и избор да учине – Бог их није присилио или охрабрио да згреше. Они су згрешили својом вољом и стога су вредни Божијег вечног гнева.

Да ли хришћанин може да буде запоседнут демонима? Ми чврсто верујемо да хришћанина не може да запоседне демон. Верујемо да постоји разлика између тога да је особа запоседнута демоном или да неку особу демон угњетава или утиче на њу.

Да ли постоји активност демонских духова у свету данас? С обзиром да је Сатана „иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8) и знајучи да није свеприсутан, логично је претпоставити да ће слати своје анђеле да обављају његов посао на овом свету.

Ко или шта је Нефилим? Нефилим („они који су пали, дивови") су потомци произашли из сексуалног односа између синова Божијих и људских ћерки у Постању 6:1-4. Постоји много расправе у вези са идентитетом „синова Божијих".

Многи људи верују да су Сатана и његови демони само персонификација зла. Хришћанска демонологија помаже нам да шватимо природу нашег духовног непријатеља. Подучава нас да се одупремо и надвладамо ђавола и његова искушења. Слава Богу за победу над тамом кроз нашег Господа Исуса Христа! Иако хришћанин не треба да буде опседнут демонологијом, јасно разумевање демонологије помоћи ће нам да смиримо наше страхове, да будемо опрезни и подсетиће нас да будемо близу нашег Господа Исуса Христа. Ми имамо Светог Духа који живи у нашим срцима и „већи је онај који је у нама од оног који је у свету" (1. Јованова 4:4).

Кључни библијски стих у вези са хришћанском демонологијом је 2. Коринћанима 11:14-15: „И није чудо; јер и сам сатана узима вид светлог анђела. Није онда ништа велико кад се и његове слуге претварају у слуге праведности; њихов свршетак биће по њиховим делима".Врати се на Српску страну

Шта је хришћанска демонологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries