settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о плесу?

srpski
Одговор


Библија не даје посебна упутства у вези са плесом. Треба истаћи неке примере доброг и лошег плеса, а онда поменути неке библијске принципе на којима треба градити плесне стандарде. Излазак 32:6, 19-25 представља разочаравајући део израелске историје. Док је Мојсије био на планини и причао са Богом, Израелци су направили идола. У процесу обожавања идола, почели су да плешу. Ово се завршило „развратом " и „изложеношћу срамоти" (стих 25 помиње реч „го" у неким преводима). У овом случају, плес је водио до веома грешне активности. У Изласку 15:20, Миријам је играла да би прославила победу коју је Божија сила извојевала на Црвеном мору. Друга Самуилова 6:12-16- Давид је „играо пред Господом" да прослави што је Ковчег савеза враћен у Јерусалим.

Сваки делић плеса који се не сматра грешним урађен је у слављењу или обожавању Бога. Ево неких принципа које треба да имамо на уму када размишљамо о плесању: Књига Проповедника 3:4 – постоји прикладно време за плес (као и неприкладно време за плес). Псалам 149:3; 150:4 – оба пасуса помињу да можемо да славимо или обожавамо Бога путем плеса. 1. Коринћанима 6:19-20- наша тела припадају Богу и она су храм Светог Духа. Стога, све што радимо морамо да чинимо поштујући Њега.

Плес у циљу привлачења пажње на себе или своје тело би, стога, било грешно. У 1. Коринћанима 7:1-3, писац каже: „Што се тиче онога о чему сте ми писали, добро је за човека да се не дотиче жене". Павле је признао да мушкарци имају врло јак сексуални нагон који се лако покрене. Због овог, многи стилови невенчаног пара који плеше могу да буду врло привлачни, посебно мушкарцу. „Бежи од младалачких жеља" (2. Тимотеју 2:22). Сваки плес који подстиче грешне жеље у нама и другима је грешан. Матеј 18:6 – чин који може да проузрокује да се неко други саплете је потпуно без оправдања. Плес на начин који би узроковао да неко други осећа пожуду припада овој категорији. 1. Солуњанима 5:22 је користан принцип ако нисмо сигурни да је плесна ситуација прихватљива: „Клоните се сваковрсног зла". Чак и ако само изгледа да ће бити грешна, немој то радити.

Најзад, постоји много врсти плеса које су неприкладне за вернике који би требало да теже да прославе Бога својим животима и телима. Ипак, Библија признаје да можемо да плешемо на начин који не искушава друге, нас саме и доноси славу Богу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о плесу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries