settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћани треба да иду у ноћне клубове? Да ли је одлажење у клубове грех?

srpski
Одговор


Отворено говорећи, ноћни клубови су део света који контролише Сатана. Осмишљени су да би се особа препустила грешним жељама. Ноћни клубови постоје ради две ствари: испијање алкохола и сретање особа супротног пола, имајући на ум сексуалну активност. Да, постоји музика и плес, али углавном неожењене и неудате особе иду у клубове да би пили и срели некога. Ноћни клубови су од овог света и, иако хришћани треба да буду у свету, али не и да припадају свету. Припадати свету значи бити заинтересован и желети оне ствари које су привлачне грешној природи.

Оbrаћајући се хришћанима, Павле говори о делима овог света у Ефесцима 4:17-24: „Ово, дакле, говорим и сведочим у Господу да не живите више као што живе многобошци у ништавности свога ума. Њихова мисао је помрачена, далеко су од божанског живота — због незнања које је у њима, због окорелости њихова срца. Изгубивши морално осећање они су сами себе предали распојасаности — да чине сваку нечистоту у лакомости. А ви нисте тако упознали Христа, ако сте чули за њега и ако сте у њему поучени онако како је истина у Исусу; у односу на свој ранији начин живота ви треба да скинете са себе старога човека који пропада због варљивих пожуда, па да се обнављате духом свога ума, и да обучете новога човека који је према Богу створен у истинитој праведности и светости." Овде, Павле описује оне који искључују Бога и предају се сензуалности да би практиковали свакојаку нечистоту и похлепу.

Очигледно, Бог не жели да се ми дамо греху тако лако и вољно. Оbrатите пажњу на оно шта Бог говори:„Скините са себе старога човкеа, који пропада због варљивих пожуда". Бог каже да, када се предамо сопственој грешној природи, наше жеље нас заваравају. Сатана је вешт фалсификатор. Другим речима, Сатана представља нешто што , на површини, изгледа привлачно. Драж одлажења у ноћне клубове је да преставља уживање, забаву и да је узбудљиво. Оно што не видимо су последице, јер Сатана, у првом плану, у нашим имовима држи сензуалну привлачност. Секс, алкохол и дроге – све што се може наћи у већини ноћних клубова – су веома деструктивни и физички и духовно. Бог је наменио секс за место у коме се може највише уживати – у brаку, где нема вируса ХИВ-а, кривице, усамљености – и они који не верују Богу по овом питању наносе себи штету.

Бог жели да будемо праведни и свети, јер нас је створио да будемо такви. Доbrобит живота који нам је Бог наменио надмашује ситна, краткотрајна узбуђења која овај свет нуди. Многи који су некада проводили време у ноћним клубовима кажу исту ствар- нема радости, нема испуњености; постоји само празнина. Само Бог може да испуни наше потребе и да нам да радост и срећу за којом ми сви трагамо. Провођење време у клубовима нуди само јефтину имитацију. Не постоји трајна радост у ноћним клубовима, само искушење за грех.

Таква места нису за хришћане. Поред очигледних искушења, поставља се и питање нашег хришћанског сведочанства у свету. Када неверници виде хришћанина који исповеда веру у грешном начину живота, Христос је оштећен и понижен. Треба да пустимо да наше светло сија пред људима, тако да могу да виде наша доbrа дела и прославе нашег Оца који је на небу (Матеј 5:16). Тешко је видети како светло нашег новог живота у Христу може да сија у ноћном клубу. Чак и ако хришћанин не учествује у грешним активностима, сведочанство које он или она представља свету који посматра самим својим присуством је деструктивно и треба да се избегава.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли хришћани треба да иду у ноћне клубове? Да ли је одлажење у клубове грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries