settings icon
share icon
Питање

Шта је телесни хришћанин?

srpski
Одговор


Да ли прави хришћанин може да буде телесан? Да бисмо одговорили на ово питање хајде прво да дефинишемо израз „телесан“. Реч „телесан“ на грчком је саркикос, што дословно значи „од тела“. Ова реч се односи на хришћана у 1. Коринћанима 3:1-3. У овом одељку апостол Павле се обраћа читаоцима као „браћи“ и термин који користи готово искључиво се односи на друге хришћане. Он их надаље описује као „телесне“. Зато можемо да закључимо да хришћани могу да буду телесни. Библија сасвим јасно говори да нико није без греха (1. Јованова 1:8). Сваки пут кад згрешимо ми смо телесни.

Кључно је да знамо да иако хришћанин може неко време да буде телесан, не може тако цео живот. Неки су злоупотребили идеју о „телесном хришћанину“ тиме што су говорили да није могуће да људи поверују у Христа и онда наставе да живе телесно остатак живота без икаквог доказа да су наново рођени и да су нова створења (2. Коринћанима 5:17). Такав концепт је потпуно небиблијски. У Јаковљевој 2, јасно је речено да искрена вера увек има за ишод добра дела. Ефесцима 2:8-10 тврди да иако смо спасени само по благодати путем вере, спасење ће се показати по делима. Да ли хришћанин у време када греши или је у побуњеништву може да изгледа као да је телесан? Да. Да ли ће прави хришћанин остати телесан? Не.

Пошто је вечна сигурност чињеница из Писма, чак и телесан хришћанин је и даље спасен. Спасење се не може изгубити пошто је спасење Божији дар који он не одузима (Погледај Јован 10:28; Римљанима 8:37-39; 1. Јованова 5:13). Чак и у 1. Коринћанима 3:15, телесни хришћанин има уверење у своје спасење: „Ако чије дело изгори, тај ће поднети штету, али ће сам бити спасен, само тако - као кроз огањ.“ Питање није да ли је особа која тврди да је хришћанин а живи телесно изгубила спасење, већ да ли је та особа заиста уопште спасена (1. Јованова 2:19).

Хришћани који постану телесни у свом понашању могу да очекују да ће их Бог у љубави благо дисциплиновати (Јеврејима 12:5-11) тако да могу да се врате у близак однос са Њим и науче да му буду послушни. Бог жели да нас спасе да бисмо били све ближи Христовом лику (Римљанима 12:1-2), постајући све више духовни а све мање телесни – што је процес познат као посвећење. Све док нас не избави из грешног тела, искрсаваће телесност. Међутим, искрени верник који верује Христу, биће само понекад телесан, то неће бити његово уобичајено стање.Врати се на Српску страну

Шта је телесни хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries