settings icon
share icon
Питање

Да ли Бог може да ме спаси?

srpski
Одговор


Питање „Да ли Бог може да ме спаси?″ милиони људи поставља годинама. Не само да Бог може да те спаси, већ једино Бог може да те спаси. Да би разумели зашто је одговор на питање да ли Бог може да ме спаси позитиван, морамо да разумемо зашто нам је уопште потребно спасење. Када је Адам показао непослушност Богу у рајском врту, његов грех затровао је остатак створења (Римљанима 5:12), а грешна природа коју смо наследили од Адама нас је раздвојила од Бога. Међутим, због Божије велике љубави према нама, Он је имао план (Постање 3:15). Доћи ће на земљу као људско биће у личности Исуса Христа и добровољно ће положити свој живот за нас, преузимајући казну коју смо заслужили. Када је наш Спаситељ узвикнуо са крста „Свршено је" (Јован 19: 30), наш дужнички грех био је исплаћен у потпуности. Исус Христос нас је спасао сигурне смрти и страшне вечности без Бога.

Да би смо могли да примимо добробити Христове искупљујуће жртве, морамо да верујемо једино Њему, као и да је Његова жртва плата за наш грех (Јован 3:16; Дела 16:31). И Бог ће нас покрити Христовом праведношћу у тренутку када то учинимо (Римљанима 3:22). Али, да није ове приписане праведности, ми никада не бисмо могли да се приближимо нашем светом Богу (Јеврејима 10:19-25).

Наше спасење има утицај не само на нашу вечну судбину, већ има и непосредан утицај. Добра вест је да нас је Христово свршено дело на крсту спасило од вечне одвојености од Бога, али И од силе коју грех, тренутно, има над нашим животима. Једном када примимо Христа, Његов Дух обитава у нама и нас више не контролише наша грешна природа. Ова слобода омогућава нам да кажемо „не" греху и да превазиђемо ропство нашим грешним жељама тела. „А ви нисте сасвим у телу, него у Духу, ако Дух Божији стварно обитава у вама″ (Римљанима 8:9).

Није битно ко си или шта си урадио. Исус Христос дошао је на овај свет да спаси грешнике (1. Тимотеју 1:15) и ми смо сви грешници (Римљанима 3:23). Нико од нас није ван домашаја Божије спасоносне благодати (Исаија 59:1). Апостов Павле је сјајан пример Божије далекосежне благодати. Павле је провео први део свог живота у мржњи, хапсећи, прогонећи и чак убијајући хришћане. Онда, један сусрет са Исусом Христом претворио је Павла у једног од највећих хришћанских мисионара који су икада живели. Ако Бог може да спасе Павла, првог међу грешницима (1. Тиметоју 1:15), може да спаси било кога.

Човечанство је круна Божијег створења, створено по Његовом лику (Постање 1:26). Бог жели да сви будемо спашени (1. Тимотеју 2:4) и да нико не пропадне (2. Петрова 3:9; Језекиљ 18:32). Онима који верују у Исусово име, Бог даје право да постану Божија деца (Јован 1:12). Шта ће Господ урадити за своју децу описано је у Псалму 91: „Кад постави у ме љубав своју избавићу га, узвисићу га; јер име моје зна. Зазваће ме и услишићу га; с њим ћу бити у невољи; избавићу га и прославићу га" (Псалам 91:14-16).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Бог може да ме спаси?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries