settings icon
share icon
Питање

Шта је дах живота?

srpski
Одговор


Врхунац Божијег дела стварања била је изузетна творевина – човек. „Господ Бог створи човека од праха земаљскога и дуну му у нос дах живота; и човек поста живо биће" (Постање 2:7). Врховни Творац неба и земље урадио је две ствари када је створио човека. Прво, створио га је од земаљског праха и друго, удахнуо је у Адамове ноздрве дах живота. Издвојио је човека од свих других Божијих бића.

Овај одељак садржи три битне чињенице о стварању човека. Прва је да је Бог и само Бог створио човека. Човек није еволуирао из других бића. Човека нису створиле безличне силе. Све ћелије, ДНА, атоми, молекули, водоник, протони, неутрони или електрони нису створили човека. То су само супстанце које сачињавају човеково физичко тело. Господ Бог је створио човека. Господ Бог је створио материју, и онда користио ту материју да створи човека.

Реч „створен" је превод хебрејске речи „yатсар", која значи „обликовати, извајати, или формирати. Она дочарава слику грнчара који има интелигенцију и снагу да обликује своју творевину. Бог је главни Мајстор грнчар који има облик човека у свом уму и који поседује снагу и интелигенцију да ту слику оживи. Бог поседује свезнање и свемоћ тако да може да уради тачно оно што жели.

Друго, Бог је човеку удахнуо сопствени дах живота. Човек је више од „праха" или физичке материје. Човек поседује дух. Можемо то да замислимо на овај начин: Бог је формирао Адамово тело од земаљског праха – беживотно људско тело које лежало на земљи. Тада се Бог нагнуо и „удахнуо" свој „дах" у човечије ноздрве; Божији Извор живота, и у човека је директно ставио живот. Овај животодавни дах поново видимо у Јовану 20:22, када Исус даје нови живот Својим ученицима.

Постање 2:7 каже да је човек постао живо биће. Реч „биће" потиче од хебрејске речи „непхеш", са значењем „биће које је оживљено, које дише, које је свесно и живо". Човек није постао живо биће све док Бог није удахнуо у њега живот. Као физичко, оживљено, разумно и духовно биће, човек је јединствен међу свим живим бићима на земљи.

Шта је дакле дах Божији? То је живот и сила Божија која је дата човеку да би га оживела. Хебрејска реч „дух" је „рауч", и значи „ветар, дах, ваздух, дух". Божији живот живи непрекидно; нематеријални део човека који је створен да живи вечно. Питање је само, где ћемо живети?Врати се на Српску страну

Шта је дах живота?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries