settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити наново рођен хришћанин?

srpski
Одговор


Шта значи бити наново рођен хришћанин? Класичан пасус из Библије који даје одговор на ово питање је Јован 3,1-21. Исус Христос разговара са Никодимом, чувеним Фарисејем и чланом Синедриона (јеврејског владајућег тела). Никодим је дошао Исусу по ноћи желећи да му постави нека питања.

Док је разговарао са Никодимом, Исус је рекао „...заиста, заиста, кажем ти, ако се ко не роди одозго, не може видети царства Божија.“ Рече му Никодим: „Како може човек да се роди кад је стар? Зар може по други пут да уђе у утробу своје мајке и да се роди?“ Одговори Исус: „Заиста, заиста, кажем ти, ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије. Што је рођено од тела – тело је, а што је рођено од Духа – Дух је. Немој да се чудиш што ти рекох: треба да се родите одозго“ (Јован 3,3-7).

Израз „наново рођен“ буквално значи „рођен одозго“. Никодим је имао стварну потребу. Била му је потребна промена срца – духовна трансформација. Ново рођење, поновно рођење, је дело Божије при коме је вечни живот дат особи која верује (2. Коринћанима 5,17; Титу 3,5; 1. Петрова 1,3; 1. Јованова 2,29; 3,9; 4,7; 5,1-4. 18). Јован 1,12-13 указује да „наново рођен“ такође носи идеју тога „да постанемо деца Божија“ кроз веру у име Исуса Христа.

Питање се логички намеће: „Зашто особа треба да се поново роди?“ Апостол Павле у Ефесцима 2,1 каже: „Бог је Христом оживео и вас који сте били мртви због својих преступа и грехова...“ У Римљанима 3,23, он пише, „Сви су згрешили и тако су лишени славе Божије.“ Тако да особа мора да буде рођена наново да би јој греси били опроштени и да би имала однос са Богом.

Како то може да се оствари? Ефесцима 2,8-9 каже: „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, - Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали.“ Када је неко „спасен“, та особа је наново рођена, духовно обновљена, и сада је дете Божије по праву новог рођења. Када поверујемо у Исуса Христа, Онога који је платио цену греха када је умро на крсту, значи да смо духовно „наново рођени“. „Према томе, ако је ко у Христу – ново је створење...“ (2. Коринћанима 5,17а).

Ако никада ниси поверовао у Господа Исуса Христа као свог Спаситеља, да ли си спреман да чујеш глас Светог Духа док говори твоме срцу? Треба да будеш рођен наново. Хоћеш ли да молиш молитву покајања и да постанеш ново створење у Христу данас? „А свима, који га примише, даде моћ да постану деца Божија, - онима што верују у Његово Име, који се не родише од крви, ни од воље тела, ни од мужевљеве воље – него од Бога“ (Јован 1,12-13).

Ако желиш да прихватиш Исуса Христа као свог Спаситеља и будеш наново рођен, ево једноставне молитве. Упамти, изговарање ове или било које друге молитве те неће спасити. Само вера у Христа те може спасити од греха. Ова молитва је једноставно само начин да покажеш Богу своју веру у Њега и да му се захвалиш што ти је омогућио спасење. „Боже, знам да сам згрешио против тебе и да заслужујем да будем кажњен. Али је Исус Христос преузео казну коју ја заслужујем, тако да ми вером у Њега може бити опроштено. Ја се окрећем од својих греха и поуздам се у Тебе за своје спасење. Хвала ти за Твоју предивну благодат и опроштење – дар вечног живота! Амин!“

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Шта значи бити наново рођен хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries