settings icon
share icon
Питање

Које се књиге налазе у Светом писму? Шта значи да је Свето писмо састављено од разних књига?

srpski
Одговор


Свето писмо је антологија списа које садржи 66 књига. Свето писмо се састоји од два дела, Старог завета и Новог завета. Стари завет има 39 а Нови 27 књига.

У Старом завету постоје четири основне поделе књига. Прва је Петокњижје, које садржи Постање, Излазак, Левитски законик, Бројеве и Поновљени закон.

Друга подела је на историјске књиге, и она укључује 12 књига: Исус Навин, Судије, Рута, 1. и 2. Самуилова, 1. и 2. Краљевима, 1. и 2. Дневника, Езра, Нехемија и Јестира.

Трећа подела је на књиге поезије (или књиге мудрости) и садржи књиге: Јов, Псалми, Пословице, Проповедник, и Песма над песмама.

Четврта подела је на пророчке књиге и укључује пет највећих пророка (Исаија, Јеремија, Јеремијине тужбалице, Језекиљ, и Данило) и 12 мањих пророка (Осија, Јоил, Амос, Овдија, Јотам, Михеј, Наум, Авакум, Софонија, Агеј, Захарије и Малахија).

Нови завет такође има четири главне поделе књига. Прва подела је на Јеванђеља – по Матеју, Марку, Луки и Јовану.

Друга подела укључује историјске књиге – књигу Дела апостолска.

Трећа подела је на посланице. Оне укључују 13 Павлових посланица (Римљанима, 1. и 2. Коринћанима, Галатима, Ефежанима, Филипљанима, Колошанима, 1. и 2. Солуњанима, 1. и 2. Тимотеју, Титу и Филимону) и 8 генералних посланица (Јеврејима, Јаковљеву, 1. и 2. Петрову, 1., 2. и 3. Јованову и Јудину).

Четврта подела укључује пророчке књиге – књигу Откривење.

Ових 66 књига је написало 40 разних писаца у периоду од отприлике 1400 година, на хебрејском, арамејском и грчком. Списе су потврдиле ране црквене старешине (јеврејске старешине за старозаветне списе). Ових 66 књига Светог писма су надахнуте Божије речи које су послужиле да се изграде ученици (Матеј 28:18–20) и изграде данашњи верници (2 Тимотеју 3:16–17). Свето писмо није створено обичном људском мудрошћу већ га је Бог надахнуо (2. Петрова 1:20–21) и трајаће заувек (Матеј 24:35).

Иако Свето писмо говори о многим темама, његова главна порука је да је Јеврејски Месија, Исус Христос дошао на свет да би донео пут за спасење свих људи (Јован 3:16). Само путем библијског Исуса Христа особа може да се спасе (Јован 14:16; Дела 4:12). „Вера, дакле, потиче од проповеди, а проповед бива Христовом речју." (Римљанима 10:17).

EnglishВрати се на Српску страну

Које се књиге налазе у Светом писму? Шта значи да је Свето писмо састављено од разних књига?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries