settings icon
share icon

Књига о Рути

srpski
Одговор


Аутор: Не постоји конкретан аутор књиге о Рути. По предању, книјгу о Рути је написао пророк Самуил.

Датум писања: Тачан датум писања ове књиге је неизвестан. Ипак, преовлађује мишљење да је тај датум између 1011 и 931 године пре Христа.

Сврха писања: Књига о Рути је написана за Израелце. Она говори о томе да истинска љубав с времена на време може да захтева бескомпромисну жртву. Без обзира на нашу судбину, ми можемо живети у складу са Божијим заповестима. Истинска љубав и доброта ће бити награђени. Бог у изобиљу благосиља оне који желе да живе послушним животом. Послушан живот не дозвољава "незгоде" у Божијем плану. Бог пружа милосрђе онима који су милосрдни.

Кључни стихови: Рута 1:16: "Али Рута рече: 'Немој ме наговарати да те оставим и од тебе отидем; јер куда год ти идеш, идем и ја; и где год ти настаниш, настанићу се и ја; твој је народ мој народ, и твој је Бог мој Бог.'"

Рута 3:9: "И он јој рече: 'Ко си?' Одговори: 'Ја сам Рута слушкиња твоја; рашири крило своје на слушкињу своју, јер си ми осветник.'"

Рута 4:17: "И суседе наденуше му име говорећи: 'Роди се син Нојемини', и прозваше га Овид. Он би отац Јесеја, оца Давидовог."

Кратак сажетак: Радња ове књиге почиње у незнабожачкој земљи Моав, области североисточно од Мртвог мора, а затим се сели у Витлејем. Ова истинита прича се одвија током суморних дана неуспеха и побуне Израелаца, који су звани периодом судија. Глад је присилила Елимелеха и његову жену, Нојемину, да пређу из њихове земље Израела у Моав. Елимелех умире, а Нојемина остаје са своја два сина који се убрзо оженише Моавкама, Орфом и Рутом. Касније умиру оба сина, а Нојемина остаје сама у туђој земљи са снахама Орфом и Рутом. Орфа се враћа својим родитељима, док Рута одлучује да остане са Нојемином те да заједно одпутују у Витлејем. Ова прича о љубави и оданости говори о Рутином браку са имућним човеком по имену Воз, коме је родила сина Овида, који постаде деда Давидов и предак Исусов. Послушност доведе Руту до привилеговане Христове лозе.

Предсказање: Главни тема књиге је откупљење од стране кинсмен. Воз, Рутин рођак са мужевљеве стране је поступио по својој дужности, као што је наведено у Мојсијевом закону и откупио осиромашеног рођака из његових проблема (Трећа Мојсијева 25:47-49). Христ понавља овај сценарио, откупљујући нас, сиромашне духом од ропства греховима. Наш небески отац је послао свога сина на крст да бисмо могли постати Божија деца и Христови браћа и сестре. Тиме што је постао наш спаситељ ми смо постали његови рођаци.

Практична примена: Сувереност нашег великог Бога се јасно види у причи о Рути. Он руководи сваким њеним кораком да постане Његово дете и оствари свој план за њу да постане предак Исуса Христа (Матеј 1:5). На исти начин, ми имамо уверење да Бог има план за сваког од нас. Ми би требало да Му верујемо, баш као што Му Нојемина и Рута верују.

Руту видимо као пример врсне жене из Прича 31. Поред тога што је посвећена својој породици и верно зависна од Бога у Рути видимо и жену која уме да лепо говори. Њене речи су пуне љубави, љубазности и поштовања како за Нојемину тако и за Воза. Врсна жена из Прича 31: “отвара своја уста са мудрошћу а на њеном језику је закон љубазности” (ст. 26). Данас бисмо морали тражити на далеко и широко да би пронашли жену достојну да буде наш узор као што је Рута.Врати се на Српску страну

Књига о Рути
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries