settings icon
share icon

Књига пророка Наума

srpski
Одговор


Аутор: Писац ове књиге себе идентификује као Наума Елкошанина (на јеврејском “Утешитељ” или “Тешитељ”) (1:1). Постоји доста теорија где се град Елкошан налазио, али ни једна није доказана. Једна од теорија каже да се тај град касније звао Капернаум (што дословно значи “Наумово село”) код Галилејског језера.

Датум писања: Са обзиром на ограничен број информација које знамо о Науму, најбоље што можемо да урадимо је да сузимо временски оквир, према коме је књига написана између 663. и 612. године пре Христа. Код одређивања датума су нам била од помоћи два догађаја. Прво, Наум пише о Теби (Но-Амону) у Египатском нападу Асирије (663. године пре Христа) у прошлом времену, тако да се то већ било догодило. Друго, преостали део Наумовог пророчанства се обистинио у 612. години пре Христа.

Сврха писања: Наум ову књигу није написао као упозорење или “позив на покајање” народу Ниневије. Бог им је 150 година раније послао пророка Јону са Његовим обећањем којим је рекао шта се може догодити уколико наставе лошим путем. Људи су се у то време покајали, али су у време радње ове књиге лосе понашали, ако не чак и горе него пре 150 година. Асирци су постали потпуно окрутни у својим освајањима (тела њихових жртава су висила са стубова, стављали су кожу од жртава на зидове својих шатора). Сада је Наум говорио Јудејима да не очајавају јер је Бог изрекао пресуду и Асирци ће убрзо добити оно што заслужују.

Кључни стихови: Наум 1:7: “Добар је Господ, град је у невољи, и познаје оне који се уздају у Њ.”

Наум 1:14а: “Али за тебе заповеди Господ да се не сеје више име твоје.”

Наум 1:15а: “Ето, на горама ноге оног који носи добре гласе, који оглашује мир.” Такође видети Исаија 52:7 и Римљанима 10:15.

Наум 2:13а: “Ево ме на те, говори Господ над војскама.”

Наум 3:19: “Нема лека полому твом, љута је рана твоја; ко год чује глас о теби, пљескаће рукама над тобом, јер кога није стизала злоћа твоја једнако?”

Кратак сажетак: Ниневијани су једном послушали Јонино проповедање и вратили се на Божији пут. Међутим, 150 година касније, наново су се вратили идолопоклонству, насиљу и гордости (Наум 3:1-4). Још једном је Бог послао Свог пророка да Ниневијанима проповеда пресуду о уништавању града, чиме их је бодрио на покајање. Нажалост, они нису послушали Наумово упозорење те их је Вавилон покорио и завладао градом.

Предсказања: Павле у стиху Римљанима 10:15 понавља стих из Наума 1:15. Тај стих се односи на Месију и Његову службу, као и на Христове апостоле у Његово време. То такође може да важи за било ког посланика Еванђеља чији је посао да "проповеда Еванђеље мира". Бог је Христовом крвљу склопио мир са грешнима и тиме свом народу дао мир који “превазилази сваки ум” (Филипљанима 4:7). Посао проповедника је такође да "јавља радосне вести о добрим стварима" (КЈВ), као што су помирење, праведност, опраштање, живот и вечно спасење кроз распетог Христа. Проповедање таквог Еванђеља, и јављање таквих вести, чини њихове ноге милим. Овде је приказан онај који трчи ка другима, да нестрпљиво и радосно објави Добре Вести.

Практична примена: Бог је стрпљив и споро се љути. Он свакој земљи даје време да га прогласи за свог Господа. Но Он се не дава исмејавати. Сваки пут када се једна држава окрене од Њега да служи неким својим побудама, Он се намеси у осуди. Сједињене Америчке државе су пре скоро 220 година основане као Нација која се води Библијским принципима. То се променило у последњих 50 година, тако да се они свакодневно све више удаљују од Бога. Наша дужност, као Хришћана је да се боримо за Библијске принципе и свету истину, за Истину која је једина нада за сваку земљу.Врати се на Српску страну

Књига пророка Наума
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries