settings icon
share icon

Књига пророка Малахије

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља идентификује Пророка Малахија као писца ове књиге.

Датум писања: Књига пророка Малахије је написана између 440. и 400. године пре Христа.

Сврха писања: Књига пророка Малахије је пророчанство: Речи Господње Израелу преко Малахије (1:1). Ово је било Божије упозорење преко Малахије, којим поручује народу да се врати Богу. Будући да се затвара последња књига Старог Завета, изрицање Божије правде и обећање Његове обнове кроз долазећег Спаситеља одзвања у ушима Израелаца. Настаје четири стотине година тишине коју прекида слична порука, следећег Божијег пророка - Јована Крститеља: “Покајте се, јер се приближило царство небеско!” (Матеј 3:2).

Кључни стихови: Малахија 1:6: “Син поштује оца и слуга господара свог; ако сам ја Отац, где је част моја? И ако сам Господар, где је страх мој? Вели Господ над војскама вама, свештеници, који презирете име моје, и говорите: У чем презиремо име Твоје?”

Малахија 3:6-7: “Јер ја Господ не мењам се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте. Од времена отаца својих одступисте од уредби мојих и не држасте их. Вратите се к мени, и ја ћу се вратити к вама, вели Господ над војскама. Али велите: У чем бисмо се вратили?”

Кратак сажетак: Малахија је написао речи Господње Божијем изабраном народу који застранио, а посебно свештеницима који су скренули са Божијег пута. Свештеници се нису опходили како треба према жртвеном приносу Богу. Жртвовали су животиње са манама иако закон захтева да су животиње без мане (Пета књига Мојсијева 15:21). Јудеји су се односили према женама своје младости лоше, а чудили су се зашто Бог не прихвата њихове жртве. Такође, људи нису давали десетак као што је требало (Левитска 27:30, 32). Али упркос греху народа и окретању од Бога, Малахија је и даље гооворио о Божијој љубави за Свој народ (Малахија 1:1-5) и Његовим обећањима долазећег Гласника (Малахија 2:17–3:5).

Предсказања: Малахија 3:1-6 су стихови који наговештавају долазак Јована Крститеља. Он је био Божији Гласник који је послат да припреми пут (Матеј 11:10) за Спаситеља, Исуса Христа. Јован је проповедао покајање и крштење у име Господње, тиме припремајући пут за Исусов први долазак. Али, Гласник који “изненада долази у Храм” је лично Христ у свом другом доласку када ће доћи у моћи и снази (Матеј 24). Он ће у то време “очистити синове Левијеве” (стих 3:3), што значи да ће онима који својим примером потврде Мојсијев закон бити потребно прочишћење од греха Спаситељевом крвљу. Тек тада ће бити у могућности да понуде “праведно жртвовање” јер ће то бити Христова праведност која им је вером приписана (2. Коринћанима 5:21).

Практична примена: Бог је незадовољан када не слушамо Његове заповести. Он ће судити онима који се оглуше о Њега. Будући да Бог мрзи развод (2:16), Он озбиљно швата брачни завет, и не жели да буде раскинут. Треба да останемо верни својим супружницима читав живот. Господ познаје наше срце, и зна наше намере; од Њега ништа не може бити скривено. Он ће доћи и биће судија. Али уколико се ми њему вратимо, вратиће се и Он нама (Малахија 3:6).Врати се на Српску страну

Књига пророка Малахије
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries