settings icon
share icon

Књига о Исусу Навином

srpski
Одговор


Аутор: Књига о Исусу Навином нема конкретно име аутора. Више него вероватно је да је Исус син Навин, Мојсијев наследник као вођа Израелаца, написао већи део књиге. Након смрти Исуса Навина други део књиге је писала најмање једна особа. Такође, могуће је да је након Исусове смрти неколико делова измењено и састављено.

Датум писања: Књига о Исусу Навином је вероватно написана змеђу 1400 и 1370 године пре Христа.

Сврха писања: Књига о Исусу Навином даје преглед ратних похода Израелаца у освајању земље коју им је Бог обећао. Након изласка из Египта и 40-годишњег лутања пустињом, новоформирани народ је спреман да уђе у Обећану Земљу, победи тамошње становнике и заузме територију. Овај преглед нам даје скраћене и одабране детаље многих битака и начина на које је земља освојена, а поред тога и како је подељена на племенске територије.

Кључни стихови: Исус Навин 1:6-9: " Буди слободан и храбар, јер ћеш ти предати том народу у наследство земљу за коју сам се заклео оцима њиховим да ћу им је дати. Само буди слободан и храбар да држиш и твориш све по закону који ти је заповедио Мојсије слуга мој, не одступај од њега ни надесно ни налево, да би напредовао куда год пођеш. Нека се не раставља од уста твојих књига овог закона, него размишљај о њему дан и ноћ, да држиш и твориш све како је у њему написано; јер ћеш тада бити срећан на путевима својим и тада ћеш напредовати. Нисам ли ти заповедио: Буди слободан и храбар! Не бој се и не плаши се, јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш."

Исус Навин 24:14-15: " Зато сада бојте се Господа и служите Му верно и истинито; и повржите богове, којима су служили оци ваши с оне стране реке и у Мисиру, па служите Господу. Ако ли вам није драго служити Господу, изаберите себи данас коме ћете служити: или богове којима су служили оци ваши с оне стране реке, или богове Амореја у чијој земљи живите; а ја и дом мој служићемо Господу."

Кратак сажетак: Књига о Исусу Навином наставља причу о Израелцима након изласка из Египта. Књига бележи приближно 20 година вођства Исуса Навина, након што га је Мојсије својом руком помазао, на крају Поновљеног Закона. Двадесет четири поглавља ове књиге се могу сумирати на следећи начин:

Поглавља 1-12: Улазак у обећану земљу и њено освајање. Поглавља 13-22: Упутства за расподелу делова Обећане земље. Поглавља 23-24: Исусов опроштајни говор.

Предсказање: Прича о Рави, блудници, и њеној вери у Израелског Бога јој даје место међу онима који су почаствовани због своје вере —у Јеврејима 11:31. Њена прича је о Божијој милости према грешницима и спасењу само кроз веру. Што је најважније, Божијом милошћу она је доспела у Месијину лозу (Матеј 1:15).

Један од обредних ритуала из петог поглавља налази савршено остварење у Новом Завету. Стихови 1-9 описују Божију заповест да су они који су били рођени у пустињи морали бити обрезани пре ного што уђу у Обећану Земљу. Према тим стиховима Бог “скиде срамоту Египатску” са њих, што значи да их је очистио од греха из њиховог дотадашњег живота. Колошанима 2:10-12 описује вернике чија срца је обрезао сам Христос, чиме смо ми саблекли стару грешну природу у којој смо живели без Христа. Бог је основао градове за уточоште тако да они који су ненамерно убили некога могу живети без страха од казне. Христос је наше уточиште у које “смо побегли да се ухватимо за наду која је пред нама” (Јеврејима 6:18).

У књизи о Исусу Навином најважнија теолошка тема је мир. После 40 година лутања пустињом Израелци су коначно нашли мир у земљи Хананској. Писац књиге „Јеврејима” узима овај случај као опомену да неверници неће наћи Божији мир у Христу (Јеврејима 3:7-12).

Практична примена: Један од кључних стихова ове књиге је 1:8: “Нека се не раставља од уста твојих књига овог закона, него размишљај о њему дан и ноћ, да држиш и твориш све како је у њему написано.” Стари Завет је препун прича о томе како су људи „заборавили” Бога и Његову Реч и како су због тога претрпели страшне последице. Божија Реч је за Хришћанина извор живота. Ако то занемаримо наши животи ће страдати. Али уколико узмемо к’срцу поуку стиха 1:8 бићемо потпуни, бићемо у могућности да уживамо у царству Божијем (2. Тимотеју 3:16-17), и шватићемо да су Божија обећања у књизи Исуса Навина 1:8-9 нама намењена.

Исус Навин је најбољи пример каква е предност да имаш достојног ментора (учитеља). Годинама је остао близак Мојсију. Гледао је у Мојсија док он је следио Бога на скоро беспрекоран начин. Од Мојсија је научио да се моли на личан начин. Кроз Мојсијев пример је научио како да се повинује. Исус Навин се очигледно научио из негативног примера који је коштао Мојсија радости уласка у Обећану Земљу. Ментор (учитељ) си док си жив. Неко те однекле посматра. Нека млађа особа или нека особа на коју имаш утицај гледа како ти живиш и како се понашаш. Неко учи од тебе. Неко ће пратити твој пример. Менторство обухвата много више од речи које ментор говори. Цео његов или њен живот је изложен другима.Врати се на Српску страну

Књига о Исусу Навином
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries