settings icon
share icon

Књига пророка Осије

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља (Осија 1:1) идентификује Пророка Осију као писца ове књиге. Књига је приказ Осијиних пророчких порука намењених Божијој деци и свету. Осија је једини израелски пророк који је иза себе оставио писана пророчанства, која су настала у каснијим годинама његовог живота.

Датум писања: Осија, син Веиријев, је прилично дуго пророковао, од 785. до 725. године пре Христа. Књига је највероватније написана између 755. и 725. године пре Христа.

Сврха писања: Осија је написао ову књигу да би подсетио Израелце—и нас—да је оданост нашег вољеног Бога Свом заветованом народу непоколебљива. Кроз причу о стрпљивом мужу и неверној жени је приказана Божија наклоност Израелу, упркос њиховом сталном окретању ка лажним боговима. Осијина порука је такође порука упозорења онима који окрећу леђа Божијој љубави. Симболичним представљањем Осијиног и Гомериног брака је приказана Божија љубав према идолопоклоничком народу Израела, уз сјајно упоређивање у темама греха, пресуде и праштања.

Кључни стихови: Осија 1:2: “Кад Господ поче говорити Осији, рече Господ Осији: Иди, ожени се курвом, и роди копилад, јер се земља прокурва одступивши од Господа.”

Осија 2:23: “И посејаћу је себи на земљи, и смиловаћу се на Лорухаму, и рећи ћу Лоамији: Ти си мој народ, и он ће рећи: Боже мој!”

Осија 6:6: “Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница.”

Осија 14:2-4: “Узмите са собом речи, и обратите се ка Господу; реците Му: Опрости све безакоње, и прими добро; и даћемо жртве усана својих. Асирац нас не може избавити, нећемо јахати на коњима, нити ћемо више говорити делу руку својих: Боже наш; јер у Тебе налази милост сирота. Исцелићу отпад њихов, љубићу их драге воље; јер ће се гнев мој одвратити од њега.”

Кратак резиме: Књига пророка Осије може бити подељена на два дела: (1) Осија 1:1-3:5 је први део који описује неверну жене и верног мужа, што симболизује Израелско неверство Богу због идолопоклонства, и (2) Осија 3:6-14:9 садржи осуду Израела, а посебно Самарије, због обожавања идола, и њихово могуће враћање Богу.

Први део књиге садржи три различите песме (стиха) које илуструју како се Божија деца с времена на време враћају идолопоклонству. Бог је наредио Осији да ожени Гомер, која се по рођењу троје деце вратила својим љубавницима. Симболично значење тога се може јасно видети у првом поглављу, где Осија врши поређење са израелским одвраћањем од брака ка проституцији. Други део садржи Осијину осуду Израелаца за којом следе обећања и Божија милост.

Осијина књига је пророчки приказ Божије непоколебљиве љубави према Својој деци. Божија незахвална и незаслужена творевина-људи су од почетка времена прихватали Божију љубав, благодат и милост, без обзира на то што нису могли да се уздрже од својих греха.

У последњем делу књиге је показано како Бог занемарује злодела Своје деце када их Његова љубав покајане врати на Његов пут. Осијина пророчка порука предсказује долазак израелског Спаситеља 700 година унапред. Осија је у Новом Завету често цитиран.

Предсказања: Стих 2:23 ове књига је дивна Божија пророчка порука о томе да су и незнабожци (не-Јевреји) Божија деца, што је такође наведено и у Римљанима 9:25 и Првој Петровој 2:10. Незнабожци нису “Божији народ” од почетка, али Он је Својом милошћу и благодаћу дао Исуса Христа, и вером у Њега смо накалемљени на дрво Његовог народа (Римљанима 11:11-18). Ово је невероватна истина о Цркви, која се назива “тајна”, јер су само Јевреји били сматрани Божијим народом пре Христа. Јевреји су по доласку Христа били привремено заслепљени све док “не уђу сви незнабожци” (Римљанима 11:25).

Практична примена: Књига пророка Осије нас уверава у Божију безусловну љубав према Свом народу. Али, ту је такође описана и Божија посрамљеност и огорченост поступцима Своје деце. Како се дете коме се даје обиље љубави, милости и благодати опходи с толико непоштовања према Оцу? А ми смо то чинили вековима. Морамо погледати мало даље од огледала које је испред нас и у њему видети одраз оних истих Израелаца које смо посматрали у осуди због окретања леђа Богу.

Само ако памтимо колико много је Бог учинио за све нас, можемо да избегнемо да одбацимо Оног који нам може дати вечни живот у Слави уместо пакла који заслужујемо. Важно је да научимо да поштујемо нашег Творца. Осија нам показује да ће Бог изнова показати бескрајну љубав према нама уколико је наше срце, када учинимо грешку, ожалошћено и обећава покајање (1. Јованова 1:9).Врати се на Српску страну

Књига пророка Осије
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries