settings icon
share icon

Књига пророка Агеја

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља идентификује Пророка Агеја као писца ове књиге.

Датум писања: Књига пророка Агеја је написана око 520. године пре Христа.

Сврха писања: Агеј је настојао да наведе Божији народ да преиспита своје приоритете. Он их је позвао да изградњом Храма поштују и славе Бога, без обзира на локално и званично неслагање са тим. Агеј их је позвао да се не обешрабре јер Храм неће бити скупоцено украшен као Соломонов. Саветовао их је да се окрену од својих нечистих путева и да верују у Божију суверену моћ. Књига пророка Агеја је подсетник недаћа са којима се Божији народ сусреће у том тренутку, начина на који се се народ уздао у Бога и Божије помоћи народу када је то било потребно.

Кључни стихови: Агеј 1:4: " Је ли вама време да седите у кућама својим обложеним даскама, а овај је дом пуст?"

Агеј 1:5-6: " Зато сада овако вели Господ над војскама: Узмите на ум путеве своје. Сејете много, а увозите мало; једете, а не бивате сити; пијете, а не напијате се; одевате се а ни један не може да се згреје; и који заслужује новце, меће их у продрт тоболац."

Агеј 2:9: " Слава ће овог дома последњег бити већа него оног првог, вели Господ над војскама; и поставићу мир на овом месту, говори Господ над војскама."

Кратак сажетак: Да ли ће Божији народ да преиспита своје приоритете, буде храбар, и делује у складу са Божијим обећањима? Бог је покушао да упозори људе да узму у обзир Његове речи. Поред упозорења, Он је посредством Свог слуге Агеја дао обећање да би мотивисао народ да Га прати. Јудеји су били послати у изгнанство у Вавилон због тога што су Божији људи обрнули своје приоритете, тако да Бог није заузимао прво место у њиховим животима. Бог је, одговарајући на Данилову молитву и испуњавајући Своје обећање, усмерио персијског цара Кира да допусти Јеврејима који су у изгнанству да се врате у Јерусалим. Група Јевреја се са радошћу вратила у своју земљу, поставила Бога на прво место у животу, и служила Му. Та група Јевреја је почела да обнавља Јерусалимски Храм без помоћи Палестинаца који ту живе. Они су се храбром верношћу око 15 година сусретали са противљењем житеља и Персијске владе.

Предсказања: Књига пророка Агеја се, као и већина књига мањих пророка, завршава обећањима обнове и благослова. У последњем стиху, Агеј 2:23, Бог користи изразито месијанско име за Зоровавеља, “Мој Слуга” (Упореди 2. Самуилова 3:18; 1. Царевима 11:34; Исаија 42:1–9; Језикељ 37:24,25). Бог посредством Агеја обећава Зоровавељу да ће га учинити печатним прстеном, који је симбол части, ауторитета и моћи, нешто попут краљевог жезла коришћеног за оверу писама и декрета. Зоровавељ, као Божији печатни прстен представља Давидов дом и наставак месијанске лозе коју је прекинуло Изгнанство. Зоровавељ поново успоставља Давидову лозу царева која ће кулминирати у хиљадугодишњу Христову владавину. Зоровавељ се појављује у Христовом родослову и на Јосифовој (Матеј 1:12) и на Маријиној страни (Лука 3:27).

Практична примена: Агејова књига скреће пажњу на заједничке проблеме са којима се већина људи данас суочава. Агеј нас позива: 1) да преиспитамо наше приоритете да би видели да ли смо више заинтересовани за своја задовољства него за Божија дела; 2) да одбијемо губитнички став када наиђемо на противљење или обешрабрујуће околности; 3) да признамо своје неуспехе и настојимо да живимо чистим животом пред Богом; 4) да делујемо храбро за Бога због тога што смо сигурни да је Он увек са нама и потпуно контролише наше околности; и 5) да се осећамо сигурно у Божијим рукама знајући да ће нас изобилно благословити јер смо Му верно служили.Врати се на Српску страну

Књига пророка Агеја
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries