settings icon
share icon

Књига пророка Авакума

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља идентификује ову књигу као пророчанство Пророка Авакума.

Датум писања: Књига пророка Авакума је написана између 610. и 605. године пре Христа.

Сврха писања: Авакум се питао зашто Бог дозвољава да Његов изабрани народ пролази кроз сталне патње у рукама непријатеља. Авакумоа вера је повраћена Божијим одговорима.

Кључни стихови: Авакум 1:2: “Докле ћу, Господе, вапити а Ти нећеш да чујеш? Докле ћу Ти викати: Насиље! А Ти нећеш да избавиш?”

Авакум 1:5: “Погледајте по народима и видите, и чудите се и дивите се, јер ћу учинити дело у ваше дане ког нећете веровати кад се стане приповедати.”

Авакум 1:12: “Ниси ли Ти од века, Господе Боже мој, Свече мој? Нећемо умрети.”

Авакум 2:2-4: “И одговори ми Господ и рече: Пиши утвару, и да буде разговетно на плочама да се лако чита. Јер ће још бити утвара до одређеног времена, и говориће шта ће бити до краја и неће слагати; ако оклева, чекај је, јер ће зацело доћи, и неће одоцнити. Гле, ко се поноси, његова душа није права у њему; а праведник ће од вере своје жив бити.”

Авакум 2:20: “А Господ је у светој цркви својој; ћути пред Њим сва земљо!”

Авакум 3:2: “Господе, чух реч Твоју, и уплаших се; Господе, дело своје усред година сачувај у животу, усред година објави га, у гневу сети се милости.”

Авакум 3:19: “Господ је Господ сила моја, и даће ми ноге као у кошуте, и водиће ме по висинама мојим. Начелнику певачком уз жице моје.”

Кратак сажетак: На почетку књиге пророк Авакум вапи за Божијим одговором на питање зашто је допуштено да Божији изабрани народ пати у заточеништву (Авакум 1:1-4). У суштини, Божији одговор Авакуму гласи: “нећеш веровати када ти будем рекао” (Авакум 1: 5-11). Авакум одлучно наставља, говорећи: “У реду, ти јеси Бог, али ми можеш рећи нешто више о томе зашто се ово дешава” (Авакум 1: 17-2:1). Тада му Бог одговара пружајући му више информација, а затим говори земљи да ћути пред Њим (Авакум 2:2-20). На крају Авакум пише молитву којом изражава своју веру у Бога, која је јака чак и поред тих искушења (Авакум 3:1-19).

Предсказања: Апостол Павле у два наврата цитира стих Авакум 2:4 (Римљанима 1:17; Галатима 3:11) да би подцртао учење о оправдању кроз веру. Вера која је Божији дар и која је достижна кроз Христа је она вера која спасава (Ефесцима 2:8-9) и која је одржива током читавог живота. Истом вером стичемо вечни живот и живимо хришћански живот. За разлику од онога ко се “поноси” са почетка стиха, и његова душа није права у њему и његове жеље нису честите . Али ми који смо оправдани вером у Христа, смо у потпуности праведни зато што је Он заменио своју савршену праведност за наш грех (2. Коринћанима 5:21), и омогућио нам да живимо по вери.

Практична примена: Примена ове књиге за читаоца је у томе што поручује да је дозвољено питати се шта Бог то ради, уз поштовање и наклоност. Понекад нам није јасно шта се дешава, посебно ако неко време патимо или ако нам се чини да наши непријатељи напредују док ми једва преживљавамо. Ова књига, међутим тврди да је Бог суверен, свемогући Бог који све држи под контролом. Једноставно треба да будемо мирни и да знамо да Он дела. Он је тај који је рекао да Јесте, и да одржава своја обећања. Он ће казнити зле. Он је још увек на престолу универзума, иако ми то не можемо видети. Потребно је се усредсредимо на: “Господ је Господ сила моја, и даће ми ноге као у кошуте, и водиће ме по висинама мојим.” (Авакум 3:19). Омогућивши нам да се попењемо на висине, Бог нас води на виша места са Њим где смо издвојени из света. Понекад је једини пут кроз патњу и тугу, али ако се ослањамо на Њега, и верујемо Му стићићемо тамо где он жели да будемо.Врати се на Српску страну

Књига пророка Авакума
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries