settings icon
share icon

Пета књига Мојсијева – Поновљени Закон

srpski
Одговор


Аутор: Мојсије је написао књигу Прва Мојсијева или Поновљени Закон, која у ствари представља збирку његових проповеди Израелцима, непосредно пре него што су прешли преко Јордана. “Ово су речи које је Мојсије говорио” (1:1). Неко други је написао последње поглавље (претпоставља се Исус Навин).

Датум писања: Ове проповеди су проповедане у периоду од 40 дана пре уласка Израелаца у Обећану Земљу. Прва проповед је била изречена првог дана једанаестог месеца (1:3), а Израелци су прешли Јордан 70 дана касније, десетог дана првог месеца (Исус Навин 4:19). Када се одузме 30 дана жалости након Мојсијеве смрти (Поновљени Закон 34:8), преостаје 40 дана. То је била 1410. година пре Христа.

Сврха писања: Ново поколење Израелаца је требало да уђе у Обећану Земљу. Овај народ није искусио чудо у Црвеном мору, нити је чуо Божије заповести са Синајске горе, те су хтели да уђу у нову земљу уз доста опасности и искушења. Књига Поновљени Закон је служила да подстети Израелце на Божије заповести и Божију моћ.

Кључни стихови: “Ништа не додајте к речи коју вам ја заповедам, нити одузмите од ње, да бисте сачували заповести Господа Бога свог које вам ја заповедам.” (Поновљени Закон 4:2)

“Чуј, Израиљу: Господ је Бог наш једини Господ. Зато љуби Господа свога из свег срца свог и из све душе своје и из све снаге своје. И нека ове речи које ти ја заповедам данас буду у срцу твом. И често их напомињи синовима својим, и говори о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш.” (Поновљени Закон 6:4-7)

“Рече им: Привијте срце своје к свим речима које вам ја данас засведочавам, и казујте их синовима својим да би држали све речи овог закона и творили их. Јер није празна реч да за њу не марите, него је живот ваш; и том ћете речју продужити дане своје на земљи, у коју идете преко Јордана да је наследите.” (Поновљени Закон 32:46-47)

Кратак сажетак: Израелцима је заповедано да се сећају четири ствари: Божије верности, Божије светости, Божијег благослова, и Божије опомене. Прва три поглавља се односе на пут од Египта до моавске земље. Четврто поглавље је позив на послушност, позив да буду верни Богу који је био веран њима.

Поглавља од 5. до 26. се односе на понављање заповести. Десет Заповести, закон који се односи на жртве и празнике као и остатак закона су дати за нова поколења. Онима који су послушни је обећан благослов (5:29; 6:17-19; 11:13-15), а глад онима који крше закон (11:16-17).

Тема о благослову и проклетству се наставља од 27. до 30. поглавља. Овај део књиге се завршава са јасним избором постављеним пред Израелце: “Ставио сам пред вас живот и смрт, благослов и проклетство.” Божија жеља за свој народ се налази у ономе што он препоручује: “изабери живот” (30:19).

У последњем поглављу Мојсије охрабрује људе, препушта Исусу Навином своје место, записује песму; и даје последњи благослов сваком племену у Израелу. Поглавље 34 се односи на околности Мојсијеве смрти. Он се попео на врх планине Фазге где му је Господ показао Обећану Земљу у коју није могао да уђе. Мојсије је у 120. години, али са добрим видом и младалачком снагом, преминуо у присуство Господа. Књига Поновљени Закон се завршава кратком читуљом овом великом пророку.

Предсказање: Многе новозаветне теме се могу наћи у књизи Поновљени Закон. Међу њима је пре свега неопходност чувања Мојсијевог закона и немогућност у чињењу тога. Бескрајно жртвовање неопходно за искупљење грехова људи - који непрестано крше Закон - ће наћи своје остварење у Христовој жртви “једанпут за свагда” (Јеврејима 10:10). Због Његовог распећа зарад искупљења људских грехова, нама неће бити потребне даље жртве за грех.

Божији избор Израелаца као свог посебног народа наговештава Његов избор оних који ће поверовати у Христа (1. Петрова2:9). У Поновљеном Закону 18:15-19, Мојсије прориче долазак другог пророка—крајњег Пророка који је Спаситељ. Као и Мојсије, Он ће добити и проповедати божанско откровење и водити свој народ (Јован 6:14; 7:40).

Практична примена: Књига Поновљени Закон истиче значај Божије речи. То је важан део наших живота. Иако више нисмо под старозаветним законом и даље смо дужни да будемо потчињени Божијој вољи. Једноставно, послушност нам доноси благослов а грех има своје последице.

Нико од нас није “изнад закона”. Чак и Мојсије, вођа и пророк кога је Бог изабрао, је био дужан да се повинује. Разлог због кога му није било дозвољено да уђе у Обећану земљу је било то што није послушао јасну Господњу заповест (Бројеви 20:13).

Исус је три пута цитирао стихове из књиге Поновљени Закон током периода кушања у пустињи (Матеј 4). На тај начин, Исус нам је указао на неопходност чувања Божије речи у нашим срцима, да не би грешили према Њему (Псалам 119:11).

Ми би требало, исто као и Израелци, да памтимо Божију верност. Као охребрење би требало да нам послужи пример прелазка Црвеног мора, свето присуство Господа на Синају и благослов мане у пустињи. Добар начин да наставимо напред је да се понекад осврнемо и видимо шта је Господ урадио.

Такође у Поновљеном закону имамо дивну слику Божије љубави према својој деци. Господ каже да је љубав разлог за то што је извео Израелце из Египта “крепком руком” и што их је избавио. (Поновљени Закон 7:7-9). Како је дивно бити ослобођен окова греха и имати љубав свемогућег Бога!Врати се на Српску страну

Пета књига Мојсијева – Поновљени Закон
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries