settings icon
share icon

Књига пророка Данила

srpski
Одговор


Аутор: Пророк Данило се у књизи препознаје као аутор (Данило 9:2; 10:2). Такође, Исус помиње Данила као писца (Матеј 24:15).

Датум писања: Претпоставља се да је ова књига је написана између 540. и 530. године пре Христа.

Сврха писања: Вавилонски цар Навуходоносор је 605. године пре Христа покорио Јуду и многе становнике, међу којима је био Данило, и одвео их у Вавилон. Данило је служио у двору цара Навуходоносора и неколико владара који су дошли на власт после њега. Књига пророка Данила бележи дела, пророчанства и визије Пророка Данила.

Кључни стихови: Данило 1:19-20: “И говори цар с њима, и не нађе се међу свима њима ни један као Данило, Ананија, Мисаило и Азарија; и стајаху пред царем. И у свему чему треба мудрост и разум, за шта их цар запита, нађе да су десет пута бољи од свих врача и звездара што их беше у свему царству његовом.”

Данило 2:31: “Ти, царе, виде, а то лик велик; велик беше лик и светлост му силна, и стајаше према теби, и страшан беше на очима.”

Данило 3:17-18: “Ево, Бог наш, коме ми служимо, може нас избавити из пећи огњене ужарене; и избавиће нас из твојих руку царе. А и да не би, знај, царе, да боговима твојим нећемо служити нити ћемо се поклонити златном лику, који си поставио.”

Данило 4:34-35: “Али после тог времена ја Навуходоносор подигох очи своје к небу, и ум мој врати ми се, и благослових Вишњег, и хвалих и славих Оног који живи довека, чија је власт власт вечна и чије је царство од колена до колена. И сви становници земаљски ништа нису према Њему, и ради шта хоће с војском небеском и са становницима земаљским, и нема никога да би Му руку зауставио и рекао Му: Шта радиш?”

Данило 9:25-27: “Зато знај и разуми: Откада изиђе реч да се Јерусалим опет сазида до помазаника војводе биће седам недеља, и шездесет и две недеље да се опет пограде улице и зидови, и то у тешко време. А после те шездесет и две недеље погубљен ће бити помазаник и ништа му неће остати; народ ће војводин доћи и разорити град и светињу; и крај ће му бити с потопом, и одређено ће пустошење бити до свршетка рата. И утврдиће завет с многима за недељу дана, а у половину недеље укинуће жртву и принос; и крилима мрским, која пустоше, до свршетка одређеног излиће се на пустош.”

Кратак резиме: Књига се може поделити на три дела. Прво поглавље описује вавилонско освајање Јерусалима. Данило и његова три пријатеља су одведени у Вавилон, заједно са осталим људима. Њих четворица су због своје храбрости и Божијег благослова који су носили са собом били “унапређени” у служби цару (Данило 1:17-20).

Поглавља 2-7 бележе Навуходоносорев сан који је једино Данило могао исправно протумачити. У том сну је била велика статуа која је представљала царства која ће настати у будућности. Навуходоносор је направио велику златну статуу по свом лику, а потом је присилио све да јој се поклоне. Седрах, Мисах и Авденаго су одбили ту наредбу. Упркос томе што су по царевој наредби бачени у огњену пећ, њих тројица су чудотворном Божјом вољом поштеђена. Бог је Навуходоносора осудио на прогон због његове гордости, али је био враћен чим је препознао и признао Божје вечно царство.

У 5. поглављу је забележено како Навуходоносоров син Валтасар злоупотребљава посуђе узето из Божијег Храма у Јерусалиму, као и примање Божје поруке, писане на зиду. Једино је Данило могао да протумачи то што је било написано, поруку о Божјој пресуди цару. Због тога што је одбио да се моли искључиво цару, Данило је бачен у лавовску јаму, али је Божијим чудом поштеђен. Бог му је у сан послао слику четири звери. Те четири звери представљају четири царства: Вавилон, Персију, Грчку и Рим.

Поглавља 8-12 садрже визију овна, јарца и неколоко рогова – који такође упућују на будућа царства и владаре. Девето поглавље говори о Даниловом пророчанству “седамдесет недеља”. Бог је Данилу дао тачну хронологију доласка Спаситеља и његовог лишавања живота. У пророчанству се такође наводи и владар које је направио седмогодишњи завет са Израелом, а прекршио га након три ипо године, после чега га је убрзо снашла велика осуда и свршетак свега. Данила је након ове велике визије посетио и охрабрио један анђео, и детаљно му објаснио пророчанство.

Предсказања: У причама о огњеној пећи и Данилу у лављем кавезу видимо наговештај спасења које нам Христ пружа. Три мушкарца изјављују да је њихов Бог онај Бог који спасава и који може пружити могућност за бегство (Данило 3:17). На исти начин, слањем Исуса да умре за наше грехе, Бог нам је омогућио бегство из пакла (1. Петрова 3:18). У Даниловом случају, Бог је послао анђела да затвори уста лавовима, чиме је спасао Данила од смрти. Исус Христ је наша заштита од опасности да упаднемо у грех.

Данилово виђење краја времена описује израелског Спаситеља који ће многе очистити и посветити (Данило 12:10). Он је наша праведност (1. Петрова 5:21) од које ће наши греси, иако крв-црвени, бити опрани а ми ћемо бити бели као снег (Исаија 1:18).

Практична примена: Требало би увек да стојимо иза оног што мислимо да је исправно, као што су то чинили Седрах, Мисах и Авденаго. Бог је већи од било које казне која би нас могла задесити. Бог је увек достојан нашег поштовања, без обзира шта одлучи, да ли ће нас спасити или не. Бог зна шта је најбоље и Он награђује оне који Му верују ис у му послушни.

Бог има план који иде до најситнијих детаља. Он познаје и контролише будућност. Све што је Бог прорекао се остварило. Дакле, треба да се уздамо и верујемо да ће се догађаји које је Он прорекао за будућност једног дана остварити баш онако како је и речено.Врати се на Српску страну

Књига пророка Данила
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries