settings icon
share icon

Књига пророка Амоса

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља (Амос 1:1) идентификује Пророка Амоса као писца ове књиге.

Датум писања: Књига је највероватније написана између 760. и 753. године пре Христа.

Сврха писања: Амос је, у тренутку Божјег позива, пастир и берач воћа из Јудејског села Текује, без школе и свештеничког образовања. Његова мисија је била усмерена на суседе на северу, Израелце. Амосове поруке о предстојећој казни и ропству због грехова целе нације су углавном биле занемарене и нежељне, јер још од Соломоновог времена није било тако добрих дана у Израелу. Амосова служба је трајала за време владавине цара Јеровоама ИИ над Израелом, а Озије над Јудом.

Кључни стихови: Амос 2:4: "Овако вели Господ: За три зла и за четири што учини Јуда, нећу му опростити, јер презреше закон Господњи и уредбе Његове не држаше, и преварише се лажима својим, за којима ходише оци њихови."

Амос 3:7: "Јер Господ Господ не чини ништа не откривши тајне своје слугама својим пророцима."

Амос 9:14: "И повратићу робље народа свог Израиља, и опет ће саградити пусте градове и населиће се, и насадиће винограде и пити вино из њих, и начиниће вртове и јести род из њих."

Кратак сажетак: Амос може да види да је Израелски народ, упркос спољњем напретку и моћи, изнутра порочан до сржи. Греси за које Амос кори народ су многобројне: занемаривање Божје речи, идолопоклонство, паганска богослужења, похлепа, подмитљиво вођство и тлачење сиромашних. Амос прво изриче казну свим околним народима, затим свом, Јудејима, да би на крају Израелцима изрекао најоштрију казну. Визије које је добио од Бога откривају исту снажну поруку: казна је близу. Књига се завршава Божјим обећањем датим Амосу које говори о будућој обнови онога што преостане.

Предсказања: Књига пророка Амоса се завршава дивним обећањем за будућност. “И посадићу их у земљи њиховој, и неће се више ишчупати из земље своје, коју им дадох, говори Господ Бог твој” (9:15). Коначно испуњење Божјег обећања Авраму (Постање 12:7; 15:7; 17:8) ће се десити током Христове хиљадугодишње владавине на земљи (видети Јоил 2:26,27). Откривење 20 описује хиљаду година Христове владавине, време мира и радости под савршеном владавином Самог Христа. У то време ће верни Израелци и нејеврејски Хришћани бити здружени у Цркви, и живеће и цароваће са Христом.

Практична примена: Понекад мислимо да смо “само”. Само смо продавац, пољопривредник или домаћица. Амос може бити сматран као “само”. Он није био свештеник, ни пророк, ни пророчки син. Он је био само пастир, мали привредник из Јудеје. Ко би га слушао? Али уместо да нађе изговор, Амос се повиновао Богу и постао снажан Божји глас за промене.

Господ је кроз Библију користио те “само” особе, као што су пастири, столари, риболовци. Бог те на тај начин може користити, шта год да си у овом животу. Нема много Амоса. Он је био “само”. “Само” Божји слуга. То је добар начин да се буде Божје “само”.Врати се на Српску страну

Књига пророка Амоса
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries