settings icon
share icon

Прва књига Дневника

srpski
Одговор


Аутор: Прва књига Дневника нема конкретно име аутора. По предању, Јездра је написао и прву и другу књигу Дневника.

Датум писања: Прва књига Дневника је вероватно написана између 450. и 425. године пре Христа.

Сврха писања: Прва и друга књига Дневника углавном покривају исте податке као и књиге о Царевима и Самуилове књиге. Прва и друга књига Дневника су више усмерене на свештенички аспект тог периода. Прва књига Дневника је написана после изгнанства, а настала је да би помогла онима који се враћају у Израел да науче како да славе Бога. Прича је усмерена на Јужно Царство, Јудино, Венијаминово и Левијево племе. Ова племена су се стремила ка томе да буду више верна Богу.

Кључни стихови: 1. Дневника 11:1-2:"И сабраше се сви Израиљци к Давиду у Хеврон, и рекоше: Ево, ми смо кост твоја и тело твоје. И пре, док Саул беше цар ти си одводио и доводио Израиља; и Господ Бог твој рекао ти је: Ти ћеш пасти народ мој Израиља; и ти ћеш бити вођ народу мом Израиљу."

1. Дневника 21:13: "А Давид рече Гаду: У тескоби сам љутој; али нека западнем Господу у руке, јер је веома велика милост Његова; а људима да не западнем у руке."

1. Дневника 29:11: "Твоје је, Господе, величанство и сила и слава и вечност и част, и све што је на небу и на земљи; Твоје је, Господе, царство, и Ти си узвишен, сврх свега Поглавар;"

Кратак сажетак: Првих 9 поглавља је посвећено попису и родословима. Накнадни пописи и родослови су расути у остатку прве књиге Дневника. Између тога, прва књига Дневника бележи Давидово уздизање на престо и његове поступке након тога. Књига се завршава тако што Давидов син Соломон постаје Израелски цар. Општи преглед прве књиге Дневника је: Поглавља 1:1-9:23 - Одабрани родослови; Поглавља 9:24-12:40 - Давидов успон; Поглавља 13:1-20:30 - Давидова владавина.

Предсказање: Давидова песма захвалности према Богу (1.Дневника 16:33) се односи на време када ће Бог доћи “да суди земљи.” Ово наговештава Ев. по Матеју 25, у коме Исус описује време када ће доћи да суди земљи. Он, кроз приче о десет девојака и десет талената, упозорава да ће бити “бачени у таму” они који су без Христове крви која покрива њихове грехе. Исус Свој народ подстиче да буде спреман, јер ће Он, када дође да суди, раздвојити овце од јараца.

Део Давидовог Завета који Бог понавља у 17. поглављу ове књиге, указује на будућег Спаситеља који ће бити Давидов потомак. Стихови 13-14 описују Сина који ће бити утврђен у Божијој кући и чији ће престо стајати довека. Ови стихови се једино могу односити на Исуса Христа.

Практична примена: Нама родослов у првој књизи Дневника може изгледати сувопарано, али он служи да нас подсети на то да Господ свако Своје дете лично зна, чак нас тако познаје да нам зна број длака на глави (Матеј 10:30). Можемо имати утеху у томе што је у Божијем уму заувек записано ко смо и шта чинимо. Уколико припадамо Христу наша имена су заувек записана у животној књизи Јагњета (Откривење 13:8).

Бог држи Своја обећања и веран је Свом народу. Испуњење Божијег обећања видимо у првој књизи Дневника када је Давид постављен за цара над целим Израелом (1. Дневника 11:1-3). Можемо бити сигурни да ће Његова обећања нама дата такође бити испуњена. Господ је обећао благослов онима који Га следе, онима који у покајању долазе ка Христу и онима који слушају Његову Реч.

Послушност доноси благослов; непослушност доноси осуду. Прва књига Дневника, као и прва и друга Самуилова, и прва и друга књига Царевима, је хроника о примерима грехова, покајања, праштања и враћања Израелског народа на Божији пут. Бог је стрпљив и опрашта нам наше грехе када се истински покајемо (1. Јованова 1:9). Може да нас теши чињеница да Он чује наше молитве жалости, опрашта нам наш грех, враћа нас у заједницу са Њим и упућује нас на пут радости.Врати се на Српску страну

Прва књига Дневника
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries