settings icon
share icon
Питање

Да ли се састојимо од два или три дела? Да ли смо тело, душа и дух - или - тело, душа-дух?

srpski
Одговор


Прва Мојсијева 1:26-27 објављује: “Потом рече Бог: да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи. И створи Бог човека по обличју својему, по обличју Божијем створи га; мушко и женско створи их.”

Ови стихови указују да постоји нешто различито код људи у односу на сва друга створења. Људска бића су створена са намером да имају однос са Богом, и као таквима, Бог нам је дао и материјални и нематеријални аспект. Материајлни аспект је очигледно тај који је опипљив: физичко тело, органи итд., и подразумева се да постоје онолико дуго колико особа живи. Нематеријални аспект је онај који је неопипљив: душа, дух, интелект, свест, итд. Подразумева се да ће ове карактеристике постајати и после физичког живота једне особе.

Сва људска бића имају и материјалне и нематеријалне карактеристике у свом постојању. Јасно је да цео људски род има тело, које се састоји од меса, крви, костију, органа и ћелија. Међутим, неопипљиви кавалитети људског рода су често под знаком питања. Шта Писмо каже о овоме? Прва Мојсијева 2:7 – каже да је човек створен као душа жива. Четврта Мојсијева 16:22 – А они падоше ничице и рекоше: Боже, Боже духовима и сваком телу! Овај један згрешио и на сав ли ћеш се збор гневити? Овај стих назива Бога, Богом духова које поседује људски род. Приче 4:23 – Сврх свега што се чува, чувај срце своје, јер из њега излази живот. Овај стих указује да је срце центар људских емоција и воље. Дела 23:1 – А Павле погледа на синедрион и рече: браћо, ја сам са потпуно чистом савешћу живео служећи Богу до овог дана. Римљанима 12:1 – Молим вас стога, браћо, милости Божије ради, да своја телеса принесете на живу, свету, богоугодну жртву, и да то буде ваша умна служба Богу. И не уподобљавајте се овом свету, него се преображавајте обнављањем свога ума, да бисте могли да разаберете шта је воља Божија, шта је добро, и угодно и савршено. Може се видети да постоје различити аспекти нематеријалног дела људске личности, и да цео људски род се састоји од материјалног и нематеријалног. Ова листа референтних стихова само нам даје један шири поглед.

Тако да, док велика већина расправа о нематеријалном аспекту људске личности се фокусира на душу и дух, Писмо подвлачи много више од ова два аспекта. Некако, аспекти који се помињу горе, (душа, дух, срце, савест, и ум) су повезани и међузависни. Душа и дух, међутим, су дефинитино примарни аспекти људске личности. Они вероватно обухватају друге аспекте. Са овим на уму, да ли је људски род дихотом (раздељен на два дела, тело / душа-дух), или је трихотом (раздељен на три, тело / душа / дух). Немогуће је да будемо догматични. Постоје добри аргументи за оба погледа. Кључни стих у Јеврејима 4:12: “Јер је реч Божија жива, и делотворна и оштрија од сваког мача са две оштрице, те досеже до растављања душе, и духа, зглавака и мождине, па суди смерањима срца.” Овај стих нам каже најмање две ствари о овој расправи. (1) Душа и дух могу бити раздвојени. (2) Раздељивање душе и духа само Божија реч може да разлучи. Ми као људска бића можемо бити сигурни да поседујемо тело, душу, дух и још много тога! Међутим, уместо да се фокусирамо на ове аспекте, боље је да се фокусирамо на Створитеља, због кога смо “предивно створени” (Псалам 139:14).Врати се на Српску страну

Да ли се састојимо од два или три дела? Да ли смо тело, душа и дух - или - тело, душа-дух?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries