settings icon
share icon
Питање

На који начин црква представља Христово тело?

srpski
Одговор


Израз „Христово тело" је уобичајена новозаветна метафора за Цркву (сви они који су истински спашени). Црква се назива „једним телом у Христу" у Римљанима 12:5, „једно тело" у 1. Коринћанима 10:17, „Христово тело" у 1. Коринћанима 12:27 и Ефесцима 4:12 и „тело" у Јеврејима 13:3. Црква се изједначава са „телом" Христовим у Ефесцима 5:23 и Колошанима 1:24.

Када је Христос ушао у наш свет, Он је преузео физичко тело „припремљено" за Њега (Јеврејима 10:5; Филипљанима 2:7). Кроз своје физичко тело, Исус је јасно, опипљиво и храбро показао Божију љубав – посебно кроз Његову пожртвовану смрт на крсту (Римљанима 5:8). После телесног узнесења, Христос наставља своје дело у свету кроз оне које је искупио – Црква сада показује Божију љубав јасно, опипљиво и храбро. На овај начин, Црква функционише као „Христово тело".

Црква се може назвати Христовим телом због ових чињеница:

1) Чланови Христовог тела су придружени Христу у спасењу (Ефесцима 4:15-16).

2) Чланови Христовог тела прате Христа као своју главу (Ефесцима 1:22-23)

3) Чланови Христовог тела су физички представници Христа на овом свету. Црква је организам кроз који Христос објављује свој живот у свету данас.

4) У члановима Христовог тела обитава Христов Свети Дух (Римљанима 8:9).

5) Чланови Христовог тела имају многе различите дарове који одгововарају одређеним службама (1. Коринћанима 12:4-31) „Јер као што је тело једно, и има многе удове, а сви удови тела, иако су многи, једно су тело, тако је и Христос″ (стих 12).

6) Чланови Христовог тела имају заједничку спону са другим хришћанима, без обзира на порекло, расу или службу. „Да не буде цепања у телу, него да се удови једнако брину један за другога″ (1. Коринћанима 12:25).

7) Чланови Хрисотовог тела су сигурни у своје спасење (Јован 10:28-30). Да би хришћанин изгубио спасење, Бог треба да изведе „ампутацију" Христовог тела!

8) Чланови Христовог тела саучествују у Христовој смрти и васкрсењу (Колошанима 2:12).

9) Чланови Христовог тела деле Христово наследство (Римљанима 8:17).

10) Чланови Христовог тела примају дар Христове праведности (Римљанима 5:17)

EnglishВрати се на Српску страну

На који начин црква представља Христово тело?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries