settings icon
share icon
Питање

Шта је теологија ослобођења црнаца?

srpski
Одговор


Теологија ослобођења црнаца је огранак јужноамеричке теологије ослобођења, која је углавном хуманистичка, са покушајем да примени хришћанску теологију на невоље сиромашних. Теологија ослобођења црнаца се фокусира генерално на Африканце, а посебно на афричке Американце и ослобођење од свих облика ропства и неправде, било да је права или тако шваћена, било друштвена, политичка, економска или религиозна.

Циљ теологије ослобођења црнаца је да се „начини право хришћанство за црнце". Примарна грешка у теологији ослобођења црнаца је на чему је фокусирана. Теологија ослобођења црнаца покушава да фокусира хришћанство на ослобођења од социјалне неправде овде и сада, а не у будућем животу. Исус је поучавао тачно супротно: „Моје царство није од овога света" (Јован 18:36). Да ли су црнци/Африканци и посебно афроамериканци били третирани неправедно, непоштено и зло у недавној историји? Апсолутно! Да ли би један од ишода јеванђеља био крај расизму, дискриминацији, предрасудама и неравноправности? Поново, да, апсолутно (Галатима 3:28)! Да ли је избављење од социјалне неправде суштина јеванђеља? Није.

Порука јеванђеља је ова: сви смо заражени грехом (Римљанима 3:23). Сви смо заслужили да будемо одвојени од Бога (Римљанима 6:23). Исус је умро на крсту, узимајући казну која заслужујемо (1. Коринћанима 5:21; 1. Јованова 2:2), обезбеђујући нам спасење. Исус је тада васкрснуо, показујући да је Његова смрт заиста довољна као плата за казну коју грех заслужује (1. Коринћанима 15:1-4). Ако се поуздамо у Исуса као Спаситеља, сви наши греси су опроштени, и ући ћемо у небо након смрти (Јован 3:16). То је јеванђеље. На то треба да се усмеримо. То је лек за све оно што заиста мучи цело човечанство.

Када особа прими Исуса као Спаситеља, она је ново створење (2. Коринћанима 5:17), и Свети Дух који у њој пребива почиње да је прилагођава Христовом наличју (Римљанима 12:1-2). Само кроз духовну трансформацију расизам може заиста да буде побеђен. Теологија ослобођења црнаца не успева у томе јер се фокусира на симптоме не на праву болест. Расизам је само један од многих симптома. Порука јеванђеља је да је Исусова откупљујућа жртва за наше грехе и спасење доступна по вери. Крај расизму би дошао када би људи заиста прихватили Исуса као Спаситеља, мада се расизам не помиње као такав у јеванђељу.

Због свог пренагласка на расне проблеме, негативан ишод теологије ослобођења црнаца је да има тенденцију да раздваја заједнице белаца и црнаца, и то је у потпуности небиблијски. Христос је дошао на земљу да уједини све који верују у њега у једну универзалну цркву, Његово тело, коме је Он глава (Ефежанима 1:22-23). Чланови Христовог тела деле заједничку везу са другим хришћанима, без обзира на порекло, расу и националну припадност. „Да не буде цепања у телу, него да се удови једнако брину један за другога." (1. Коринћанима 12:25). Требало би да будемо једног ума, имајући Христов ум, и да имамо исти циљ, да прославимо Бога испуњавајући Христову заповест да „идемо у цео свет" говорећи другима о Њему, проповедајући добру вест јеванђеља, поучавајући друге да буду послушни Његовим заповестима (Матеја 28:19-20). Исус нас опомиње да су две највеће заповести да волимо Бога и да волимо друге као сами себе, без обзира на расу (Матеја 22:36-40).Врати се на Српску страну

Шта је теологија ослобођења црнаца?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries