Шта је теологија ослобођења црнаца?


Питање: Шта је теологија ослобођења црнаца?

Одговор:
Теологија ослобођења црнаца је огранак јужноамеричке теологије ослобођења, која је углавном хуманистичка, са покушајем да примени хришћанску теологију на невоље сиромашних. Теологија ослобођења црнаца се фокусира генерално на Африканце, а посебно на афричке Американце и ослобођење од свих облика ропства и неправде, било да је права или тако шваћена, било друштвена, политичка, економска или религиозна.

Циљ теологије ослобођења црнаца је да се „начини право хришћанство за црнце". Примарна грешка у теологији ослобођења црнаца је на чему је фокусирана. Теологија ослобођења црнаца покушава да фокусира хришћанство на ослобођења од социјалне неправде овде и сада, а не у будућем животу. Исус је поучавао тачно супротно: „Моје царство није од овога света" (Јован 18:36). Да ли су црнци/Африканци и посебно афроамериканци били третирани неправедно, непоштено и зло у недавној историји? Апсолутно! Да ли би један од ишода јеванђеља био крај расизму, дискриминацији, предрасудама и неравноправности? Поново, да, апсолутно (Галатима 3:28)! Да ли је избављење од социјалне неправде суштина јеванђеља? Није.

Порука јеванђеља је ова: сви смо заражени грехом (Римљанима 3:23). Сви смо заслужили да будемо одвојени од Бога (Римљанима 6:23). Исус је умро на крсту, узимајући казну која заслужујемо (1. Коринћанима 5:21; 1. Јованова 2:2), обезбеђујући нам спасење. Исус је тада васкрснуо, показујући да је Његова смрт заиста довољна као плата за казну коју грех заслужује (1. Коринћанима 15:1-4). Ако се поуздамо у Исуса као Спаситеља, сви наши греси су опроштени, и ући ћемо у небо након смрти (Јован 3:16). То је јеванђеље. На то треба да се усмеримо. То је лек за све оно што заиста мучи цело човечанство.

Када особа прими Исуса као Спаситеља, она је ново створење (2. Коринћанима 5:17), и Свети Дух који у њој пребива почиње да је прилагођава Христовом наличју (Римљанима 12:1-2). Само кроз духовну трансформацију расизам може заиста да буде побеђен. Теологија ослобођења црнаца не успева у томе јер се фокусира на симптоме не на праву болест. Расизам је само један од многих симптома. Порука јеванђеља је да је Исусова откупљујућа жртва за наше грехе и спасење доступна по вери. Крај расизму би дошао када би људи заиста прихватили Исуса као Спаситеља, мада се расизам не помиње као такав у јеванђељу.

Због свог пренагласка на расне проблеме, негативан ишод теологије ослобођења црнаца је да има тенденцију да раздваја заједнице белаца и црнаца, и то је у потпуности небиблијски. Христос је дошао на земљу да уједини све који верују у њега у једну универзалну цркву, Његово тело, коме је Он глава (Ефежанима 1:22-23). Чланови Христовог тела деле заједничку везу са другим хришћанима, без обзира на порекло, расу и националну припадност. „Да не буде цепања у телу, него да се удови једнако брину један за другога." (1. Коринћанима 12:25). Требало би да будемо једног ума, имајући Христов ум, и да имамо исти циљ, да прославимо Бога испуњавајући Христову заповест да „идемо у цео свет" говорећи другима о Њему, проповедајући добру вест јеванђеља, поучавајући друге да буду послушни Његовим заповестима (Матеја 28:19-20). Исус нас опомиње да су две највеће заповести да волимо Бога и да волимо друге као сами себе, без обзира на расу (Матеја 22:36-40).


Врати се на Српску страну
Шта је теологија ослобођења црнаца?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога