settings icon
share icon
Питање

Шта је то библијско управљање?

srpski
Одговор


Да бисмо открили шта Библија каже о управљању, започећемо с првим стихом: „У почетку створи Бог небо и земљу" (1. Мојсијева 1: 1). Као Створитељ, Бог има апсолутно право власништва над свим стварима, и ако пропустимо да започнемо овде је као да пропустимо да поравњамо кошуљу и закопчамо прво дугме накриво — ништа друго се никада нец́е подредити. Ништа друго у Библији, укључујуц́и доктрину управљања, нец́е имати никаквог смисла нити ц́е имати било какву истинску важност ако пропустимо чињеницу да је Бог Створитељ и да има пуно право власништва. Само ако у потпуности можемо да шватимо и прихватимо у свом срцу ову истину, моћи ћемо да разумемо ову доктрину управљања.

Библијска доктрина управништва дефинише човеков однос према Богу. Идентификује Бога као власника, а човека као менаџера. Бог прави човека својим сарадником у управљању свим аспектима нашег живота. Апостол Павле то најбоље објашњава речима: „Ми смо, наиме, Божији сарадници, а ви сте Божија њива, Божија грађевина"(1. Коринц́анима 3: 9). Почевши од овог концепта смо у стању тачно да сагледамо и правилно вреднујемо не само своје поседе, него што је још важније, сам живот човека. У суштини, управљање дефинише нашу сврху у овом свету коју нам је доделио сам Бог. То је наша Богом дана могућност да се придружимо Богу у Његовом вечном искупитељском покрету у целом свету (Матеј 28: 19-20). Управљање не значи да Бог узима нешто од нас; то је Његов начин давања својих најбогатијих дарова свом народу.

У Новом завету, две грчке речи уоквирују значење енглеске речи "управљање." Прва реч је епитропос која значи "управитељ, предрадник или надзорник." Са становиштва владе, значење ове речи је "гуврнер или прокурор." Понекад се користи у Новом Завету као "старатељ" као у Галатима 4:1-2: "Велим пак: док год је наследник малолетан, ништа се не разликује од роба, мада је господар свега, него је под старатељима и управитељима све до рока који је отац унапред одредио." Друга реч је оикономос. Такође значи "надзорник, менаџер или администратор" и се појављује чешће у Новом завету. У зависности од контекста, често се преводи "провизија, управљање, менаџмент, аранжман, администрација, налог, план или обука." Највише се односи на закон или управљање на домаћинства или домаће послове.

Важно је да се забележи да се у Павловим посланицама речи оикономос, даје пуно значење кроз то да Павле гледа на своју одговорност за проповедање еванђеља као на Богом дано поверење (1 Коринћанима 9:17). Павле наводи свој позив од Бога као администрацију (управљање) Божијом благодаћу за службу божанске тајне откривене у Христу (Ефесцима 3:2). У овом контексту, Павле представља Бога као господара великог домаћинства, које Павле мудро сам управља као послушни слуга Господа Исуса Христа.

Такође је значајно у оном што Павле говори, да једном кад смо позвани и постављени у тело Христово, управљање које се тражи од нас није резултат наше снаге или способности. Снага, инспирација и раст у управљању нашим животима треба да дођу од Бога кроз Светог Духа који је у нама; у супротном, наш труд је узалудан и напредак у управљању је самоправедни, људски раст. Према томе, увек треба да памтимо јединствени извор наше снаге у задовољавању Бога: "Све могу у ономе који ме снажи " (Филипљањима 4:13). Павле исто тако каже: "Али благодаћу Божијом ја сам оно што сам, и његова благодат, која се излила на мене, не оста без плода, него се потрудих више од свих њих, али не ја, него благодат Божија са мном" (1. Коринћанима 15:10).

Најчешће када мислимо на добро управљање, мислимо на то како управљамо финансијама и на нашу верност у давању десетка и додатног давања Богу. Али као што почињемо да увиђамо, ради се о нечем много вишем од тога. У ствари, то је много више од управљања нашим временом, поседом, околином или нашим здрављем. Управљање је наше сведочанство послушности према Божијој суверености. То је нешто што мотивише Христове следбенике да крену у акцију, да чине дела која манисфестују њихову веру у Христа. Павлово управљање укључује прокламацију оног што му је било поверено —еванђеља истине.

Управљање дефинише нашу практичну послушност у администрирању свега што је под нашом контролом, свега што нам је поверено. То је посвећивање себе и своје имовине у службу Богу. Управљење признаје у пракси да немамо право контроле над нама самима или нашом имовином—Бог има ту контролу.То значи да као Божији управници ми смо менаџери оног што припада Богу, и ми смо под непрестаним Божијим ауторитетом док управљамо неговим пословима. Верно управљање значи да ми у потпуности признајемо да нисмо своји него да пропадамо Христу, Господу, који је дао себе за нас. мселф фор ус.

Крајње питање је онда ово: Да ли сам ја господ мог живота, или је Хрситос господ мог живота? У суштини, управљање изражава нашу потпуну послушност Боги и нашем Господу и Спаситељу, Исусу Христу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то библијско управљање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries