settings icon
share icon
Питање

Шта су завети у Библији?

srpski
Одговор


Библија говори о седам различитих завета, од којих су четири (Аврамон, Палестински, Мојсијев, Давидов) начињени са Израелским народом и по природи су безусловни. То значи да без обзира на непослушност израелског народа, Бог и даље намерава да испуни ове завете са Израелом. Један од завета, Мојсијев, по природи је услован.То значи да ће овај завет донети или благослов или проклетство у зависности од послушности Израела. Три завета (Адамов, Нојев, Нови) су начињени између Бога и човечанства генерално, и нису ограничени на Израелски народ.

Адамов завет се може поделити на два дела: Едемски Завет (невиност) и Адамов завет (благодат) (Постање 3:16-19). Едемски завет се налази у Постању 1:26-30; 2:16-17. Едемски завет је истакао човекову одговорност према творевини и Божије смернице по питању дрвета познања добра и зла. Адамски завет је укључио проклетства против човечанства због греха Адама и Еве, као и Божије решење за тај грех (Постање 3:15).

Нојев завет је био безусловни завет између Бога и Ноје (посебно) и човечанства (генерално). После Потопа, Бог је обећао човечанству да никад више неће да уништи сав живот на земљи путем потопа (погледај Постање, девето поглавље). Бог је дао дугу као знак да Бог може и хоће да казни грех (2 Петрова 2:5).

Аврамов завет (Постање 12:1-3; 6-7; 13:14-17; 15; 17:1-14; 22:15-18). У овом завету Бог је много тога обећао Авраму. Он је лично обећао да ће начинити да Аврамово име буде велико (Постање 12:2), да ће Аврам имати многобројне наследнике (Постање 13:16), и да ће бити отац многих народа (Постање 17:4-5). Бог је такође дао обећања по питању Израелског народа. У ствари, географске границе Аврамовог завета су много пута постављене у књизи Постања (12:7; 13:14-15; 15:18-21). Друга мера која је дата у Аврамовом закону је да ће породице у свету бити благословене преко Аврамове физичке линије (Постање 12:3; 22:18). То се односи на Месију, који ће потећи од Аврамове лозе.

Палестински завет (Поновљени закон 30:1-10). Палестински завет проширује питање земље која је описана у Аврамовом завету. Према условима овог завета, ако народ буде непослушан, Бог ће учинити да буду расути по земљи (Поновљени закон 30:3-4), али ће их коначно обновити као народ (пети стих). Када народ буде обновљен, онда ће му се покорити и бити му савршено послушни (осми стих), и Бог ће учитинити да напредују (девети стих).

Мојсијев завет (Поновљени закон 11, и други). Мојсијев завет је био условљени завет који ће донети или директан Божији благослов за послушност или Божије директно проклетство за непослушност на Израелски народ. Део Мојсијевог завета је било Десет заповести (Излазак 20) и остатак Закона, који садржи преко 600 заповести – отприлике 300 позитивних и 300 негативних. Историјске књиге Старог завета (Исус Навин – Јестира) детаљно описују како је Израел успевао када је био послушан Закону и како је Израел пропадао када није био послушан Закону. Поновљени закон 11:26-28 даје детаље мотива благослова и проклетства.

Давидов завет (2. Самуилова 7:8-16). Давидов завет проширује „семе", које се помиње у Аврамовом завету. Значајна су обећања дата Давиду из овог одељка. Бог обећава Давиду да ће Давидова лоза трајати заувек и да његово царство никада неће проћи (16. стих). Очигледно, Давидов престо није био увек био на месту све време, међутим доћи ће време када ће неко од Давидове лозе поново седети на престолу и владати као цар. Тај будући цар је Исус (Лука 1:32-33).

Нови завет (Јеремија 31:31-34). Нови завет је завет прво направљен са израелским народом, и коначно, са целим човечанством. У Новом завету, Бог обећава да ће опростити грех и да ће сви знати за Господа. Исус Христос је дошао да испуни Мојсијев закон (Матеја 5:17) и створи нови завет између Бога и Његовог народа. Сада када смо под новим заветом, како Јевреји, тако и нејевреји могу да буду ослобођени казне Закона. Дата нам је могућност да примимо спасење као бесплатан дар (Ефежанима 2:8-9).

У оквиру расправе о библијским заветима, постоји неколико питања по којима се хришћани не слажу. Прво, неки хришћани мисле да су сви завети по природи условни. Ако су завети условни, тада је Израел јако погрешио у њиховом испуњењу. Други верују да безусловни завети тек треба да се испуне у потпуности, и без обзира на непослушност Израела, да ће у некој будућности бити испуњени. Затим, у каквој је вези црква Исуса Христа са заветима? Неки верују да црква испуњава завете и да Бог никада више неће имати везе са Израелом. Ово се назива теологијом замене и нема много библијских доказа за њу. Други верују да ће црква започети или делимично испунити ове завете. Док се многа од ових обећања везана за Израел односе на будућност, многи верују да црква има удела у заветима на неки начин. Други верују да су завети везани само за Израел, и да црква нема удела у овим заветима.Врати се на Српску страну

Шта су завети у Библији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries