settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о СИДИ/ХИВ вирусу? Да ли СИДА/ХИВ Божија осуда?

srpski
Одговор


У суштини, све болести су Божија осуда. Адам и Ева нису познавали исквареност било које врсте пре пада у грех. Када је Бог осудио Адама, смрт је ушла у свет (Постање 3:19; Римљанима 5:12). Свака болест, од обичне прехладе до рака, део су клетве и ми који живимо у проклетом свету смо подложни пропадању. Стога, одговор је потврдан, СИДА/ХИВ и друге сексулано преносиве болести (заједно са свим другим болестима) су део Божије осуде у проклетом свету.

Библија јасно подучава да наши избори укључују сношење последица. Штагод човек да сеје, то ће и да жање (Галатима 6: 7-8). Праведност доноси благослове: „Поуку моју чувај, па ћеш живети" (Изреке 7:2) И грех доноси осуду: „Ко неправду сеје, муку жање" (Изреке 22:8). Један од наших проблема је што желимо потпуну слободу да бирамо наше поступке, али желимо их без последица. У стварности, када одаберемо да постпупимо на одређен начин, аутоматски бирамо и одговарајући резултат. Библија нас упозорава да сексуални грех подразумева и урођену Божију осуду. „Блудник греши против свог сопственог тела (1. Коринћанима 6:18). „Јер Бог ће судити блудницима и прељубочинцима" (Јеврејима 13:4). Не може се порећи да живот по библијским принципима (сексуална верност унутар брака) драстично смањује шансе појединца да добије ХИВ/СИДУ и друге сексуално преносиве болести.

Римљанима 1:18-32 представља осуду безбожничког, идолопоклоничког света. Почиње са овим речима: „Гнев Божији пак открива се са неба на сваку безбожност и неправедност људи". Овај одломак подучава да грех хомосексуализма потиче од порицања Бога. Доноси срам, деградацију и „заслужену" казну. Пошто су сексуално преносиве болести као што су СИДА/ХИВ, у највећој мери, повезане са сексуалним грехом, сматрају се делом „казне" која открива „Божији гнев" против људске злобе (стих 18). Кључна фраза је„Бог их је предао" која се појављује три пута. Бог их је предао сексуалној нечистоти (стих 24), срамним страстима (стих 26) и изопаченом уму (стих 28). Ово значи да је човечанство изабрало да иде својим путем и Бог је то дозволио. Давање слободе човечанству да још више одлута је само по себи казна због претходног греха.

Ово не значи да су сви који имају СИДУ/ХИВ криви због сексуалног греха или да хомосексулци не могу да доживе откупљење. Трагично је што су се неки људи заразили ХИВ-ом путем трансфузије крви, невиним контактом са другом особом која има СИДУ/ХИВ и што је најтрагичније, тако што су зачети у утроби мајке која има СИДУ/ХИВ. Хришћански одговор на питање СИДЕ/ХИВ-а треба да буде у духу благодати и милости. Без обзира на начин заразе, наша одговорност је да будемо носиоци благодати, љубави, милости и опроштења. Немамо право нити ауторитет да говоримо да је зараза СИДОМ/ХИВ-ом посебна Божија осуда због специфичног греха у животу неке особе. Одговорни смо да чинимо добро свима (Лука 10:29-37), а еванђеље о ком говоримо и даље је „сила Божија на спасење свакоме ко у њега верује" (Римљанима 1:16).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о СИДИ/ХИВ вирусу? Да ли СИДА/ХИВ Божија осуда?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries