settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Свето писмо богонадахнуто?

srpski
Одговор


У 2. Тимотеју 3:16 Павле каже: „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности". Ово је једино место где се у Светом писму користи грчка реч тхеопнеустос, која значи „Богом надахнут, инспирисан Богом, због надахнућа од Бога", али други одељци Светог писма подржавају основну премису да је Свето писмо богонадахнуто.

Сила Божијег даха у божанском надахнућу прожима цело Свето писмо. Бог је удахнуо „дах живота" у Адама (Постање 2:7) и Исус „... рекавши то надахну их и рече им: примите Духа Светога" (Јован 20:22). У 2. Петровој 1:21 пише: „Јер никад пророштво не би човечијом вољом, него су Духом Светим ношени свети људи говорили од Бога". Оде видимо библијске истине описане као оне које долазе директно од Бога, а не по вољи писаца које је употребио да би биле записане.

Петар је приметио да је Павле „по даној му мудрости писао" и да они који не послушају ове поруке раде то на сопствену пропаст (2. Петрова 3:15–16). Писмо долази од Светог Духа који нам га даје „речима наученим од Духа, тумачећи оно што је духовно духовним речима" (1. Коринћанима 2:13). У ствари, верници у Верији су послушно тумачили надахнуту Божију Реч да би проверили да ли је Павле поуздан верник, „... истражујући свакодневно Писма — је ли то тако" (Дела 17:11).

Вера је од суштинске важности за прихватање валидности или вредности Божије надахнуте Речи. „А земаљски човек не прима што је од Божијег Духа, јер је то за њега лудост, и не може да сазна, зато што о томе треба на духован начин расуђивати" (1. Коринћанима 2:14). „Духовни човек" је онај коме је дат дар вере (Ефежанима 2:8-9) за спасење његове душе. Јеврејима 11:1 каже: „А вера је тврдо поуздање у оно чему се надамо, осведочење о стварима које не видимо". Постоји праведност у јеванђељу коју је Бог открио у Писму, али наша праведност потиче и и опстаје само по вери. „Праведник ће живети од вере" (Римљанима 1:17).

Иако 2. Тимотеју 3:16 може да буде једино место у Светом писму где се „богонадахнуто" користи да би се описала Божија Реч, Писмо је препуно сличних тврдњи. То су у ствари Божије речи које нас опомињу да Његова истина и љубав могу да се тамо пронађу да би нас водиле у свим аспектима живота. Апостол Јаков је могао да говори о природи Писма (и многим другим стварима) када је рекао: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази одозго од Оца светлости, код кога нема измене нити сенке од промене" (Јаковљева 1:17).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је Свето писмо богонадахнуто?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries