settings icon
share icon
Питање

Како могу да постанем хришћанин?

srpski
Одговор


Да би неко постао хришћанин прво треба да швати шта израз „хришћанин“ значи. Израз „хришћанин“ носи своје порекло из града Антиохије, у првом веку нове ере (види Дела 11,26). Врло је вероватно да се у почетку израз „хришћанин“ користио као увреда. Реч у основи значи „мали Христ.“ Међутим, током времена, верници у Христа су прихватили израз „хришћанин“, и користили га да би се идентификовали као следбеници Исуса Христа. Једноставна дефиниција хришћанина је да је то особа која следи Исуса Христа.

Зашто да постанем хришћанин?

Исус Христ изјављује да „Син човечији не дође да му служе, него да послужи и да да свој живот као откуп за многе“ (Марко 10,45). Питање које се овде јавља је – зашто је неопходно да будемо откупљени? Идеја откупљења је да је то цена која треба да се плати у замену за откупљење неке особе. Израз откуп се најчешће користи у случајевима киднаповања, када је неко киднапован и се држи заробљеним док неко не плати откуп за његово ослобађање.

Исус је платио наш откуп да би нас ослободио од ропства! Чијег ропства? Ропства греху и његових последица, физичке смрти праћене вечном одвојеношћу од Бога. Зашто је Исус требало да плати овај откуп? Зато што смо сви ми заражени грехом (Римљанима 3,23), и због тога заслужујемо Божију осуду (Римљанима 6,23). Како је Исус платио наш откуп? Тако што је умро на крсту да би платио цену нашег греха (1. Коринћанима 15,3; 2. Коринћанима 5,21). Како је Исусова смрт могла да буде довољна да плати цену свих наших грехова? Исус је био Бог у људском обличју, Бог који је дошао на земљу да буде један од нас да би могао да се идентификује са нама, и да умре за наше грехе (Јован 1,1. 14). Исусова смрт као Бога има бесконачну вредност, довољну да плати цену греха целог света (1. Јованова 2,2). Исусово васкрсење после његове смрти показује да је његова смрт била довољна жртва, да је заиста надвладао грех и смрт.

Како ја могу да постанем хришћанин?

Ово је најбољи део. Због своје љубави према нама, Бог је учинио постајање хришћанином невероватно једноставним. Све што је потребно је да примиш Исуса као свог Спаситеља је да у потпуности прихватиш његову смрт као довољну жртву за твоје грехе (Јован 3,16), и да потпуности верујеш у њега као свог Спаситеља (Јован 14,6; Дела 4,12). Постати хришћанин не подразумева само ритуале, одлазак у цркву или практиковање одређених ствари док се суздржавамо од других. Постати хришћанин подразумева лични однос са Исусом Христом. Лични однос са Исусом Христом, кроз веру, је то што једну особу чини хришћанином или хришћанком.

Да ли си спреман да постанеш хришћанин?

Ако си спреман да постанеш хришћанин примањем Исуса Христа као свог Спаситеља, све што треба да урадиш је да верујеш. Да ли разумеш и верујеш да си згрешио и да заслужујеш Божију осуду? Да ли разумеш и верујеш да је Исус преузео твоју казну на себе, умирући уместо тебе? Да ли разумеш и верујеш да је његова смрт била довољна жртва за твоје грехе? Ако су твоји одговори на ова три питања „да“, онда се једноставно поуздај у Исуса као свог Спастеља. Прими га, вером, у потпуности верујући само њему. То је све што треба да урадиш да би постао хришћанин!

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Како могу да постанем хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries