settings icon
share icon
Питање

Шта је препород крштењем?

srpski
Одговор


Препород крштењем је веровање да је крштење неопходно за спасење или још тачније, да се препород не дешава док особа није крштена у води. Препород крштењем је принцип многих хришћанских деноминација, али се највише промовише међу црквама као што су покрет „Препород", посебно Христова црква и Међународна Христова црква.

Поборници препорода крштењем указују на библијске стихове као што су Марко 16:16, Дела 2:38, Дела 22:16, Галатима 3:27 и 1. Петрова 3:21 као потпору. И заиста, ти стихови изгледа да указују да је крштење неопходо за спасење. Међутим, постоје библијска тумачења ових стихова у здравом контексту која не подржавају препородом крштењем.

Поборници препорода крштењем обично имају формулу, која садржи четири дела у вези са примањем спасења. Они верују да особа мора да верује,да се покаје, исповеди и да се крсти да би била спашена. Они верују тако, јер постоје библијски одломци који изгледа да указују да је сваки од ових поступака неопходан за спасење. На пример, Римљанима 10: 9-10 повезује спасење са исповедањем. Дела 2:38 повезују спасење са покајањем и крштењем.

Покајање, са библијског становишта, неопходно је за спасење. Покајање је промена става. Покајање, у вези са спасењем, је промена става – од одбацивања Христа до прихватања Христа. То није одвојен корак од спасоносне вере. Уместо тога, то је суштински аспект спасоносне вере. Особа не може да прими Исуа Христа као Господа, по благодати и путем вере, без промене става о томе ко је Он и шта је Он урадио.

Исповедање, са библијског становишта, је показивање вере. Ако је особа истински примила Исуса Христа као Спаситеља, вера коју исповеда пред другима ће се показати као резултат. Ако се особа стиди Христа и/или се стиди поруке еванђеља, највероватније да особа није разумела еванђеље или искусила спасење које Христос пружа.

Крштење, са библијског становишта, је поистовећивање са Христом. Хришћанско крштење описује поистовећивање верника са Христовом смрћу, сахраном и васкрсењем (Римљанима 6:3-4). Као и са исповедањем, ако особа није вољна да се крсти – није вољна да поистовети свој живот са Христовим искупљењем – та особа највероватније није ново створење (2. Коринћанима 5:17) кроз веру у Исуса Христа.

Они који се залажу за препород крштењем и/или за ову формулу из четири дела за примање спасења не сматрају да су ови поступци заслужни да се обезбеди спасење. Покајање, исповедање итд. не чине особу вредном спасења. Уместо тога, званично становиште је да су вера, покајање, исповедање и крштење „дела послушности", ствари које особа мора да учини пре него што Бог додели спасење. Док је стандардно протестантско становиште да је вера једино што Бог тражи пре спасења, они који се залажу за препород крштењем верују да су крштење , а за неке, и покајање и исповедање mdash; додатне ствари које Бог тражи пре него што да спасење.

Проблем са овим становиштем је да постоје библијски одломци који јасно говоре да је вера једини услов за спасење. Јован 3:16, један од најпознатијих стихова у Библији каже: „Јер Бог је тако заволео свет да је свог јединородног Сина дао, да сваки mdash; ко верује у њега mdash; не пропадне, него да има вечни живот." У Делима 16:30, затвореник из Филипа пита апостола Павла: „Шта треба да чиним да бих се спасао?" Ако је икада постојала могућност да Павле представи четвороструку формулу,то је било тада. Павлов одговор био је једноставан: „Поверуј у Господа Исуса, па ћеш бити спасен" (Дела 16:31). Без крштења, без исповедања, само вера.

Постоје десетине стихова у Новом завету које приписују спасење вери/веровању без спомињања било ког услова у том контексту. Ако су крштење или било шта друго, неопходни за спасење, сви ови стихови су погрешни и Библија садржи грешке, па стога, није више вредна нашег поверења.

Исцрпно проучавање Новог завета по питању различитих услова за спасење није неопходно. Примање спасења није проце, нити вишеструка формула. Спасење је готов производ, не рецепт. Шта треба да урадимо да бисмо били спашени? Верујмо у Исуса Христа и бићемо спашени.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је препород крштењем?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries