settings icon
share icon
Питање

Да ли Марко 16:16 подучава да је крштење неопходно за спасење?

srpski
Одговор


Као и са сваким другим стихом или одломком, његово учење сагледавамо из контекста оног што Библија иначе учи на ту тему. У овом случају крштења и спасења, Библија јасно говори да је спасење по благодати кроз веру у Исуса Христа, не по било каквим делима, укључујући и крштење (Ефесцима 2:8-9). Тако, свако тумачење које доводи до закључка да је крштење или било који други чин неопходан за спасење је погрешно тумачење. За више информација, посетите нашу интернет страницу „Да ли је спасење само по вери или по вери и делима?”

Што се тиче Марка 16:16, важно је да запамтимо да постоје неки текстуални проблем са Марком, глава 16, стихови 9-20. Постоје неке недоумице у вези са тим да ли је то био изворно део еванђеља по Марку или је преписивач касније додао. Најбоље је, зато, не заснивати кључне доктрине на било чему из Марка 16:9-20, као што је руковање змијом, осим ако не постоји потврда у другим библијским стиховима.

Ако претпостваимо да је стих 16 изворни део еванђеља по Марку, да ли учи да је крштење неопходно за спасење? Кратки одговор је не, не учи. Када би претпостављали да учи да је неопходан за спасење, морамо да идемо даље од оног што заправо говори. Оно што овај стих учи је да је веровање неопходно за спасење, што се подудара са небројено много других стихова где се само вера помиње (нпр. Јован 3:18, Јован 5:24, Јован 12:44, Јован 20:31, 1. Јованова 5:13).

„Ко поверује и крсти се – бице спасен, а ко не поверује – биће осуђен” (Марко 16:16). Овај стих састоји се од две основне изјаве. 1. – Ко поверује и крсти се биће спашен. 2.- Ко не поверује, биће осуђен.

Док нам овај стих говори нешто о верницима који су се крстили (спашени су), не говори нам о верницима који нису били крштени. Да би овај стих подучавао да је крштење неопходно за спасење, трећа изјава би била неопходна – „онај који верује и није крштен биће осуђен” или „ко није крштен биће осуђен.” Али, наравно, ниједна од ових изјава не налази се у овом стиху.

Они који покушавају да употребе Марка 16:16 да би подучавали како је крштење неопходно за спасење чине уобичајену, али озбиљну грешку која се понекад зове грешка негативног закључивања. Грешка је у следећем: „Ако је изјава тачна, не можемо да претпоставимо да су свака негација (или супротности) ове изјаве тачне”. На пример, изјава „пас са браон тачкама је животиња” је истинита; међутим, негација „ако пас има браон тачке, није животиња” је лажна. На исти начин „онај који верује и крсти се биће спашен” је истинита, али изјава „онај који верује, али није крштен неће бити спашен” је неоправдана претпоставка. Ипак, то је управо оно што чине они који подржавају наново рођење кроз крштење.

Размислите о овом примеру: „Ко год верује и живи у Канзасу биће спашен, али они који не верују биће осуђени.” Ова изјава је тачна; становници Канзаса који верују у Исуса биће спашени. Међутим, рећи да ће само они верници који живе у Канзасу бити спашени је нелогична и погрешна претпоставка. Ова изјава не говори да верник мора да живи у Канзасу да би отишао у рај. Слично, Марко 16:16 не каже да верник мора да буде крштен. Овај стих наводи чињеницу о крштеним верницима (они ће бити спашени), али не каже ништа о верницима који нису крштени. Можда постоје верници који не живе у Канзасу, ипак они су и даље спашени; постоје можда и верници који нису били крштени, ипак, они су и даље спашени.

Један посебан услов за спасење наводи се у другом делу Марка 16:16: „Ко не поверује – биће осуђен.” Суштински, Исус даје позитиван услов за веру (ко год верује биће спашен) и негативан услов за неверовање (ко год не поверује биће осуђен). Зато, можемо да кажемо, са апсолутном сигурношћу, да је вера услов за спасење. Још важније, видимо да се овај услов стално понавља кроз целу Библију (Јован 3:16, Јован 3:18, Јован 3:36, Јован 5:24, Јован 6:53-54, Јован 8:24, Дела 16:31).

Исус помиње стање које је у вези са спасењем (крштење) у Марку 16:16. Али, стање које је у вези са нечим не треба мешати са захтевом. На пример, грозница је у вези са стањем болести, али грозница није обавезна да би нека болест била присутна. Нигде у Библији не проналазимо изјаву „ко год није крштен биће осуђен.” Стога, не можемо рећи да је крштење неопходно за спасење на основу Марка 16:16 или било ког другог стиха.

Да ли Марко 16:16 учи да је крштење неопходно за спасење или не? Не, не учи. Јасно говори да је вера неопходна за спасење, али не доказује нити пориче идеју да је крштење неопходно. Како можемо, онда, да знамо, да ли је крштење потребно ради спасења? Морамо се посаветовати у потпуности са Божијом Речју. Ево сажетка тог доказа:

1. Библија је јасна да се спашавамо искључиво по вери. Аврам је био спашен по вери и ми смо спашени по вери (Римљанима 4:1-25; Галатима 3:6-22).

2. Кроз Библију, у сваком систему, људи су били спашени без крштења. Сваки верник у Старом завету (нпр. Аврам, Јаков, Давид, Соломон) су спашени без крштења. Лопов на крсту био је спашен без крштења. Корнелије је био спашен пре крштења (Дела 10:44-46).

3. – Крштење је сведочанство о нашој вери и јавно признавање да верујемо у Исуса Христа. Библија нам говори да имамо вечн живот од момента када поверујемо (Јован 5:24) и веровање увек долази пре крштења. Крштење нас не спашава исто колико и улазак у цркву или молитва. Спашавамо се када поверујемо.

4.- Библија никада не говори да онај који није крштен није спашен.

5.- Када би крштење било услов за спасење, онда нико не би могао да буде спашен без присуства друге особе. Неко мора да буде присутан да крсти особу, пре њеног спасења. Ово ограничава оног ко се спашава и време његовог спасења. Последице ове доктрине, када се о томе логички закључује, су погубне. На пример, један војник који поверује на бојном пољу, али погине пре него што се крсти, одлази у пакао.

6. – Кроз Библију, видимо да када особа поверује постане власник свих обећања и благослова спасења (Јован 1:12, 3:16, 5:24, 6:47, 20:31, Дела 10:43, 13:39, 16:31). Када особа поверује, она поседује вечни живот, није подложна осуди и прешла је из смрти у живот (Јован 5:24) – све то се дешава пре него што је крштена.

Уколико верујеш у наново рођење путем крштења, било би добро, да уз помоћ молитве, размотриш ко или шта је објекат твоје вере. Да ли је твоја вера у физички чин (крштење) или у свршено дело Христа на крсту? Коме или чему верујеш за спасење? Да ли је то сенка (крштење) или суштина (Исус Христос)? Наша вера мора да се ослања на самог Христа. „У њему имамо откуп - његовом крвљу, опроштај преступа - по богатству његове благодати” (Ефесцима 1:7).Врати се на Српску страну

Да ли Марко 16:16 подучава да је крштење неопходно за спасење?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries