settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћани имају власт да укоре ђавола?

srpski
Одговор


Постоје неки хришћани који верују, да не само да имају власт да укоре ђавола, већ да стално то морају да чине. Не постоји библијска основа за ово веровање. За разлику од Бога, Сатана није свеприсутан. Он може да буде само на једном месту у тренутку и вероватноћа да стално малтретира поједине хришћане је минимална. Наравно, на његовој страни су легије демона који обављају његов посао и они се налазе свуда тражећи да униште сведочанство верника. Треба нагласити да демон не може да запоседне хришћане на исти начин на који Библија описује запоседнутост људи.

Као хришћани, треба да будемо свесни реалности присуства зла. Док се трудимо да одржимо веру, треба да будемо свесни да наши непријатељи нису чисто људске идеје, већ реалне силе које долазе из власти таме. Библија каже: „Јер наша борба није против људи од меса и крви, него против поглаварства, против власти, против владара овог мрачног света, против злих духова на небесима" (Ефесцима 6:12).

Јасно је да је Бог дозволио Сатани значајну моћ и утицај на земљи, бар за сада, али увек у оквиру Божије суверене контроле. Библија нам каже да Сатана иде као ричући лав, гледајући кога да прождере (1.Петрова 5:8). Сатана ради у срцима оних који одбијају да послушају Бога (Ефесцима 2:2). Свако ко није под контролом сувереног Бога је под контролом ђавола (Дела 26:18; 2. Коринћанима 4:4). Наново рођени хришћани нису више робови Сатане или греха (Римљанима 6:6-7), али то не значи да смо имуни на искушења која ставља пред нас.

Библија не даје хришћанима власт да укори ђавола, већ да му се одупре. Јаковљева 4:7 каже „Потчините се, дакле, Богу, а успротивите се ђаволу, и побећи ће од вас." Захарија 3:2 каже нам да је Господ тај који кори Сатану. Чак и Михајло, један од најјачих анђела није се усудио да оптужи Сатану, већ је рекао „Нека те Господ покара" (Јудина 1:9). Као одговор на Сатанине нападе, хришћанин треба да призове Христа. Уместо да се усредсредимо на то како да поразимо ђавола, треба да се усредсредимо како да следимо Христа (Јеврејима 12:2) и верујемо да ће Он поразити силе зла.

Није неопходно да хришћанин кори Сатану, јер нам је Бог дао Његово оружје да се одупремо злу (Ефесцима 6:10-18). Најјаче оружје које поседујемо против ђавола су наша вера, мудрост и знање о Богу и Његовој Речи. Када је ђаво кушао Христа, Он је одговарао библијским стиховима (види Матеј 4:1-11). Да бисмо обезбедили победу на духовном пољу, морамо да имамо чисту савест и контролу над нашим мислима. „Ми, додуше, живимо у телу, али се не боримо како тело хоће; јер оружје нашег војевања није људско, него је силно у Богу — да руши утврђења, те рушимо мудровања, и свако узвишавање које се диже против богопознања, и заробљавамо сваку мисао — за послушност Христу" (2. Коринћанима 10:3-5).Врати се на Српску страну

Да ли хришћани имају власт да укоре ђавола?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries