settings icon
share icon
Питање

Шта је арменијанизам и да ли је у складу са Библијом?

srpski
Одговор


Арменијанизам је систем уверења који покушава да објасни однос између Божије суверености човекове слободне воље, посебно по питању спасења. Арменијанизам је добио име по Јакову Арменијусу (1560-1609), холандском теологу. Док Калвинизам наглашава Божији суверенитет, арменијанизам наглашава човекову одговорност. Ако Арменијанизам поделимо на пет тачака, налик на пет тачака Калвинизма, ово би биле те тачке:

(1) Парцијална поквареност — човечанство је покварено грехом, али не до тачке да не можемо да одаберемо да дођемо Богу по својој вољи. Дата нам је способност да изаберемо спасење или га одбацимо без икаквог Божијег уплива. Напомена: класичан Арменијанизам одбацује „делимичну поквареност" и држи се врло близу Калвинистичког виђења „тоталне покварености". (2) Условни одабир – Бог је одабрао оне за које је унапред знао да ће му веровати. (3) Неограничено искупљење – Исус је умро за све људе, чак и оне који нису одабрани и неће поверовати. Исусова смрт је била за цело човечанство, и сви могу да буду спасени вером у Њега. (4) Одолевајућа благодат – Божији позив да будемо спасени можемо да прихватимо или одбацимо. Можемо да се одупремо Божијем привлачењу ка спасењу, ако је то наш избор. (5) Условно спасење – хришћани могу да изгубе спасење ако наставе да живе у греху или отпадну од Бога. Да би хришћанин одржао спасење потребно је да га задржи. Напомена: многи Амрменијанци поричу „услвно спасење", уместо тога верују у „вечну сигурност".

Једина ставка Арменијанизма за коју Калвинисти сматрају да је у складу са Библијом је трећа – неограничено спасење. Прва Јованова 2:2 каже: „Он је жртва помирења за наше грехе, не само за наше него и за грехе целога света". Друга Петрова 2:1 каже да је Исус чак говорио о лажним пророцима који су осуђени на пакао: „ А било је и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће уносити убитачне јереси и порицати господара који их је искупио, навлачећи на себе брзу пропаст." Исусово спасење је дефинитивно доступно свима који верују у Њега. Исус није умро само за оне који ће бити спасени.

Калвинизам у четири тачке (званично веровање Гот Qуестионс Министриес) сматра да су остале четири тачке Арменијанизма небиблијске, до одређене тачке. Римљанима 3:10-18 снажно говори о потпуној покварености. Условни одабир умањује Божију сувереност (Римљанима 8:28-30). Одолевајућа благодат потцењује Божију силу и одлучност. Условно спасење чини да спасење изгледа као плата за деловање а не благодатни дар (Ефесцима 2:8-10). Иако постоје проблеми у оба система, Калвинизам је много више утемељен у Библији него Арменијанизам. Међутим, оба система не успевају да на адекватан начин објасне однос између Божије суверености и човекове слободне воље због чињенице да је немогуће да ограничени људски ум разабере концепт који само Бог може да разуме.Врати се на Српску страну

Шта је арменијанизам и да ли је у складу са Библијом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries