settings icon
share icon
Питање

Да ли је анихилизам библијски?

srpski
Одговор


Анихилизам (уништење ∕поништавање) је веровање да неверници неће искусити вечну патњу у паклу, већ да ће се радије “угасити” после смрти. Веровање у анихилизам(уништење ∕поништавање) је последица погрешног шватања једне или више следећих доктрина: (1) последице греха, (2) праведности Божије, (3) природе пакла.

У односу на природу пакла, анихилисти погрешно шватају значење огњеног језера. Очигледно је да ако би људско биће било бачено у језеро горуће лаве, оно би у тренутку сагорело. Међутим, огњено језеро има и физички и духовни облик. Духовни облик не може да сагори у правој ватри. Изгледа да су неспашени вескрснути са телом спремним за вечност баш као што су и спашени (Откривење 20:13; Дела 24:15). Ова тела су припремљена за вечну судбину.

Вечност је други аспект који анихилисти не успевају правилно да швате. Анихилисти су у праву да Грчка реч “аионион,” која се обично преводи као вечност, по дефиницији не значи вечно. Специфично се односи на један “период” или “еон,” као одређен временски период. Међутим, јасно је да у Новом завету, употреба речи “аионион” се понекад односи на вечан временски период. Откривење 20:10 говори о Сатани, звери, и лажним пророцима који ће бити бачени у огњено језеро и бити мучени “дању и ноћу у све векове.” Јасно је да ово троје не значи да ће се “угасити” тиме што ће бити бачени у огњено језеро. Зашто би судбина неспашених била различита (Откривење 20:14-15)? Најубедљивији доказ за вечност пакла се налази у Матеју 25:46: “И отићи ће ови (неправедни) у вечну казну, а праведници у живот вечни.” У овом стиху се потпуно иста реч користи за судбину и праведних и неправедних. Ако ће неправедни бити мучени за један “период,” тада ће праведни само искусити живот на Небу за један период. Ако ће верници бити на Небу заувек, неверници ће бити у паклу заувек.

Друга честа примедба анихилиста о вечности пакла је да би било неправедно с Божије стране да казни невернике паклом за целу вечност поради ограниченог броја греха. Да ли је фер да Бог казни човека који је живео рецимо 70 година грешног живота, за целу вечност? Одговор је следећи – наши греси носе вечне последице јер су у крајњој линији против вечног Бога. Када је краљ Давид починио грех прељубе и убиства рекао је: “Самом теби згреших, и на твоје очи зло учиних…” (Псалам 51:4). Давид је згрешио против Вицавеје и Урије, како онда Давид може да тврди да је згрешио само против Бога? Давид је разумео да су сви греси у ствари против Бога. Бог је вечни и бесконачни Бог. И зато сви греси заслужују вечну казну. Један овоземаљски пример би био да ако упоредите напад на вашег суседа са нападом на председника Сједињених Америчких Држава. Да, обоје је преступ, али напад на председника би изазвао много веће последице. Колико више ће грех против светог и бесконачног Бога гарантовати ужасне последице?

Мало личнији аспект анихилизма, је идеја да није могуће да будемо срећни на Небу ако знамо да неко кога смо једном много волели вечно пати због мучења у паклу. Када дођемо на небо, нећемо имати зашто да се жалимо или да будемо тужни. Откривење 21:4 нам каже: “па ће отрти сваку сузу с њихових очију и неће више бити смрти, ни жалости, ни вике, ни бола, јер оно прво прође.” Ако неко од наших љубљених не буде био у Небу, ми ћемо бити 100% сагласни са тим да они тамо ни не припадају – да су осуђени због свог одбијања да приме Исуса Христа као свог Спаситеља (Јован 3:16; Јован 14:6). Тешко је ово разумети, али ми нећемо бити тужни зато што њих нема тамо. Наш фокус не треба да буде на томе да ли ћемо моћи да уживамо на Небу без свих наших вољених, већ радије како можемо своје вољене да упутимо на веру у Христа – тако да они могу да буду тамо.

Пакао је претпостављам првенствени разлог зашто је Бог послао Исуса Христа да плати казну за наше грехе. Да се “угасимо” после смрти није судбина које треба да се бојимо, али вечности у паклу треба. Исусова смрт је била бескрајна смрт која је платила дуг за наше бескрајне грехе – тако да ми не треба да плаћамо за то вечно у паклу (Друга Коринћанима 5:21). Све што треба да урадимо је да поверујемо у Њега и бићемо спашени, биће нам опроштено, бићемо очишћени и добићемо вечни дом на небу. Бог нас толико воли да се побринуо за наше спасење. Ако ми одбацимо Његов дар вечног живота, суочићемо се са последицама своје одлуке.Врати се на Српску страну

Да ли је анихилизам библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries