settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог дозволио сотони и демонима да згреше?

srpski
Одговор


Бог је анђелима и људима дао способност избора. Док Библија не даје много детаља у вези са Сатанином побуном, изгледа да је Сатана, највероватније највећи од свих анђела (Језекиљ 28:12-18), због поноса одабрао да се побуни против Бога да би сам постао свој Бог. Сатана (Луцифер) није хтео да слави Бога нити да му се покори; он је желео да буде Бог (Исаија 14:12-14). Откривење 12:4 је фигуративан опис једне трећине анђела који су изабрали да следе Сатану у својој побуни, и тиме постали пали анђели – демони.

Међутим, за разлику од људи, избор анђела да следе Сатану или да остану верни Богу био је вечни избор. Библија не даје прилику палим анђелима да се покају и да им буде опроштено. Библија такође не говори о томе да је могуће да се повећа број анђела који греше. Анђели који остају верни Богу описани су као „избрани“ (1. Тимотеју 5:21). Сатана и његови пали анђели су познавали Бога у свој његовој слави. За њих је побуњеништво, упркос томе што су познавали Бога било врхунско зло. Као ишод тога. Бог не даје Сатани и палим анђелима могућност да се покају. Уз то, Библија нам не даје разлог да верујемо да би се покајали чак и да им Бог да шансу (1. Петрова 5:8). Бог је Сатани и анђелима дао шансу коју је дао Адаму и Еви – да га послушају или да то не учине. Анђели су имали избор по слободној вољи и Бог није подстицао нити присилио ни једног од палих анђела да згреше. Сатана и пали анђели су грешили по свом избору и зато су заслужили вечни Божији гнев у ватреном језеру.

Зашто је Бог анђелима дао тај избор кад је знао који ће бити ишод? Бог је знао да ће се једна трећина анђела побунити и зато бити проклета и осуђена на вечну ватру. Бог је такође знао да ће Сатана продужити своје побуњеништво кушајући људе на грех. Зашто је то онда Бог дозволио? Библија не даје експлицитан одговор на ово питање. Исто можемо да питамо у вези са било којим злим поступком. Зашто то Бог дозвољава? Одговор је у Божијој суверености над својом творевином. Псалмиста нам каже: „Пут је Господњи веран (савршен)” (Псалам 18:30). Ако је Божији пут „савршен“, онда можемо да се поуздамо да све што Бог чини и штагод да је то што дозвољава, такође је савршено. Савршени план нашег савршеног Бога био је да дозволи да постоји грех. Наши умови нису Божији, нити су наши путеви његови, Он нас на то подсећа у Исаији 55:8-9.Врати се на Српску страну

Зашто је Бог дозволио сотони и демонима да згреше?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries