Шта је ангеологија?


Питање: Шта је ангеологија?

Одговор:
Ангеологија је проучавање анђела. Постоје многа небиблијска мишљења о анђелима данас. Неки верују да су анђели људска бића која су умрла. Други верују да су анђели безлични извори моћи. Други, пак, у потпуности негирају постојање анђела. Библијско разумевање ангеологије исправиће ова погрешна уверења. Ангеологија нам говори шта Библија учи о анђелима. То је проучавање о односу анђела према човечанству и како они служе Божијој сврси. Ево неких битних питања у вези са ангеологијом:

Шта Библија каже о анђелима? Анђели спадају у потпуно другачији ред бића у односу на људе. Људи не постају анђели када умру. Анђели никада неће постати, нити су икада били људи. Бог је створио анђеле, баш као што је створио и човечанство.

Да ли су анђели мушког или женског рода? Библија не говори о томе да ли су анђели мушког или женског рода. Кадгод је род „додељен" неком анђелу у Библији, био је мушког пола (Постање 19:10,12; Откривење 7:2; 8:3;10:7) и једина имена која су додељена анђелима су Михајло и Гаврило, која важе, уопштено, за мушка имена.

Да ли имамо анђеле чуваре? Нема сумње да добри анђели помажу у заштити верника, откривају информације, воде људе и, уопштено, служе Божијој деци. Тешко је питање да ли свака особа или сваки верник има додељеног анђела.

Шта/Ко је анђео Господњи? Прецизан идентитет „анђела Господњег" није дат у Библији. Међутим, има многих важних „смерница" у вези са његовим идентитетом.

Шта су черубими? Да ли су черубими анђели? Черубими су анђеоска бића укључена у слављење и обожавање Бога. Поред тога што певају Богу славу, они такође служе и као видљив подсетник Божијег величанства и славе и Његове присутности међу Његовим народом.

Шта су серафими? Да ли су серафими анђели? Исаија 6. поглавље је једино место у Библији које посебно помиње серафиме. Серафими („ватрени, онај који гори") су анђеоска бића која су повезана са Божијом визијом пророка Исаије у храму.

Ангеологија нам даје Божију перспективу на анђеле. Анђели су лична бића која обожавају и слушају Бога. Бог понекад шаље анђеле да се „умешају" у ток човечанства. Ангеологија нам помаже да препознамо рат који постоји између Божијих анђела и Сатане и његових демона. Исправно разумевање ангеологије је веома битно. Када шватимо да су анђели створена бића, као и ми, шватимо да обожавање или молитва анђелима лишава Бога славе која само Њему припада. Бог је тај, а не анђели, који је послао свог Сина да умре за нас, који нас воли и брине о нама и који је једини вредан нашег обожавања.

Кључни стих на тему ангеологије налази се у Јеврејима 1:14: „Нису ли то све службени духови послани да служе онима који ће наследити спасење?"


Врати се на Српску страну
Шта је ангеологија?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога