settings icon
share icon
Питање

Шта је ангеологија?

srpski
Одговор


Ангеологија је проучавање анђела. Постоје многа небиблијска мишљења о анђелима данас. Неки верују да су анђели људска бића која су умрла. Други верују да су анђели безлични извори моћи. Други, пак, у потпуности негирају постојање анђела. Библијско разумевање ангеологије исправиће ова погрешна уверења. Ангеологија нам говори шта Библија учи о анђелима. То је проучавање о односу анђела према човечанству и како они служе Божијој сврси. Ево неких битних питања у вези са ангеологијом:

Шта Библија каже о анђелима? Анђели спадају у потпуно другачији ред бића у односу на људе. Људи не постају анђели када умру. Анђели никада неће постати, нити су икада били људи. Бог је створио анђеле, баш као што је створио и човечанство.

Да ли су анђели мушког или женског рода? Библија не говори о томе да ли су анђели мушког или женског рода. Кадгод је род „додељен" неком анђелу у Библији, био је мушког пола (Постање 19:10,12; Откривење 7:2; 8:3;10:7) и једина имена која су додељена анђелима су Михајло и Гаврило, која важе, уопштено, за мушка имена.

Да ли имамо анђеле чуваре? Нема сумње да добри анђели помажу у заштити верника, откривају информације, воде људе и, уопштено, служе Божијој деци. Тешко је питање да ли свака особа или сваки верник има додељеног анђела.

Шта/Ко је анђео Господњи? Прецизан идентитет „анђела Господњег" није дат у Библији. Међутим, има многих важних „смерница" у вези са његовим идентитетом.

Шта су черубими? Да ли су черубими анђели? Черубими су анђеоска бића укључена у слављење и обожавање Бога. Поред тога што певају Богу славу, они такође служе и као видљив подсетник Божијег величанства и славе и Његове присутности међу Његовим народом.

Шта су серафими? Да ли су серафими анђели? Исаија 6. поглавље је једино место у Библији које посебно помиње серафиме. Серафими („ватрени, онај који гори") су анђеоска бића која су повезана са Божијом визијом пророка Исаије у храму.

Ангеологија нам даје Божију перспективу на анђеле. Анђели су лична бића која обожавају и слушају Бога. Бог понекад шаље анђеле да се „умешају" у ток човечанства. Ангеологија нам помаже да препознамо рат који постоји између Божијих анђела и Сатане и његових демона. Исправно разумевање ангеологије је веома битно. Када шватимо да су анђели створена бића, као и ми, шватимо да обожавање или молитва анђелима лишава Бога славе која само Њему припада. Бог је тај, а не анђели, који је послао свог Сина да умре за нас, који нас воли и брине о нама и који је једини вредан нашег обожавања.

Кључни стих на тему ангеологије налази се у Јеврејима 1:14: „Нису ли то све службени духови послани да служе онима који ће наследити спасење?"Врати се на Српску страну

Шта је ангеологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries