settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о анђелу Гаврилу?

srpski
Одговор


Анђео Гаврило је гласник коме је било поверено да испоручи неколико битних порука у Божије име. Гаврило се појављује бар трима особама у Библији; прво пророку Данилу (Данило 8:16); затим свештенику Захарију да му предскаже и прогласи чудесно рођење Јована Крститеља (Лука 1:19); и најзад, девици Марији да јој каже да ће да зачне и да роди сина (Лука 1:26-38). Гаврилово име значи „Бог је велики", а као анђео благовести, он је тај који је открио да ће Спаситељево име бити „Исус" (Лука 1:31).

Први пут када видимо Гаврила, појављује се Данилу, пошто је пророк имао визију. Гаврилова улога била је да објасни визију Данилу (Данило 8:16). Гаврило се појављује као човек (Данило 8:15; 9:21). Када је Гаврило посетио Данила други пут „долети брзо и дотаче ме о вечерњој жртви″ (Данило 9:21). Гаврилово „долетање" можда означава крила, али крила се не помињу. Такође је јасно да је Гаврилова појава била прилично застрашујућа, јер је Данило пао на лице када га је видео (Данило 8:17) и био је болестан данима после свог искуства са анђелом и визијом (Данило 8:27).

У Данилу 10, видимо другу комуникацију између пророка и „некога ко изгледаше као човек" (стих 16); међутим, овај гласник нема име. Анђео каже да је дошао да помогне Данилу да разуме своју визију, тако да је могуће да се овај одломак, такође, односи на анђела Гаврила. По говору овог одломка, могуће је да су постојала два анђела са Данилом – један који разговара са њим и други који га оснажује тако да може да говори (Данило 10:16, 18). Анђео, такође, говори о бици која се дешавала у духовним областима. Овај анђео, кога можемо назвати Гаврило и анђео Михајло су учествовали у бици са серијом демонских краљева и владара, укључујући и оне који се зову принчеви или владари Персије (стих 13) и владар Грчке (стих 20).

Гаврило каже да је послат са неба као посебан одговор на Данилову молитву. Гаврило је кренуо да му донесе одговор чим је Данило почео да се моли (Данило 10:12). Али, Гаврило је, успут, наишао на невољу: „Поглавар краљевства персијског противио ми се двадесет и један дан" (Данило 10:13) и спречавао га да дође Данилу онолико брзо колико би иначе дошао. Овде имамо увид у духовни свет и битке које се дешавају иза сцене. Свети анђели као што су Гаврило извршавају Божију вољу, али одупиру им се друга духовна бића који желе само зло у свету.

Гаврилова порука свештенику Захарији, оцу Јована Крститеља, дата је у храму, док је Захарије служио пред Господом. Гаврило се појавио са десне стране кадионог жртвеника (Лука 1:11), симбола молитве и рекао је Захарију да су његове молитве услишене (стих 13). Захаријина жена нероткиња, Јелисавета, ће зачети сина; ово чудесно дете зваће се Јован и он ће испунити пророчанство о доласку Илије (стих 17; Малахија 4:5). Гаврилова порука примљена је са неверицом, па је Гаврило учинио сумњичавог свештеника немим до дана када је дете било обрезано (Лука 1:20; 59-64).

Гаврилово појављивање Марији се десило да би огласило девичанско рођење Господа Исуса Христа. Мајка Месије била је сигурна у своју милост пред Богом (Лука 1:30) и рекла је да ће њен Син да испуни Давидов савез: „Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега, и даће му Господ Бог престо његовог оца Давида, те ће владати над домом Јаковљевим довека, и његовом царству неће бити краја″ (стихови 32-33). Као одговор на Маријино питање о томе како ће се то десити, пошто је девица, анђео Гаврило је рекао да ће зачеће бити резултат дела Светог Духа у њој и „зато ће се то свето дете звати Син Божији″ (стих 35).

Приликом све три објаве, Гаврило је дочекан са страхом и морао је да почне свој разговор речима утехе и охрабрења за Данила, Захарија и Марију. Могуће је да је Гаврило, такође, био анђео који се појавио Јосифу у Матеју 1:20, али то није сигурно, јер тај анђео нема име у Библији. Оно што знамо је да је Гаврило један од Божијих добрих и светих анђела. Он има омиљену позицију као анђео „који стоји пред Богом" (Лука 1:19) и био је одабран да пренесе битне поруке Божије посебне љубави и милости појединцима одабраним да буду део Божијег плана.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о анђелу Гаврилу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries