settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о обожавању предака?

srpski
Одговор


Обожавање предака укључује религиозна уверења и праксе које се састоје из молитви и жртава понуђених духовима мртвих рођака. Обожавање предака може се наћи у многим културама по целом свету. Молитве и жртве се чине, јер се верује да духови предака настављају да живе у природном свету и стога, могу да утичу на будућност и срећу живих рођака. Такође се верује да духови предака учествују као посредници између живих људи и Створитеља.

Смрт није била једини критеријум за слављење предака. Особа је морала да живи моралним животом у односу на друштво да би стекла тај статус. Веровало се да су предаци утицали на животе каснијих генерација путем благослова или проклетства, суштински се понашајући као богови. Стога, молећи се њима, нудећи им дарове и жртве се чинило да би се богови умирили и да би се стекла њихова наклоност.

Доказ о обожавању предака пронађени су на локалитетима на Блиском истоку у Јерихону и потичу из 7. века пре Христа. Било је присутно и у грчким и римским културама. Обожавање предака извршило је највећи утицај на кинеске и афричке религије, а пронађено је у у јапанским И северноамеричким религијама где је познатије као поштовање предака.

Шта Библија говори о обожавању предака? Прво, Библија нам говори да духови мртвих иду или на небо или у пакао и не остају у природном свету (Лука 16:20-31; 2. Коринћанима 5:6-10; Јеврејима 9:27; Откривење 20:11-15). Веровање да духови настављају да живе на земљи после смрти и да могу да утичу на животе других није библијско.

Друго, нигде у Библији није нам речено да мртви поступају као посредници између Бога и човека. Али, речено нам је да је Исусу Христу дата та улога. Он је рођен, живео је безгрешним животом, био разапет за наше грехе, сахрањен у гробу, Бог га је васкрсао, видело га је мноштво сведока, успео се на небо и седи сада са десне стране Оцу где заступа оне који верују у Њега (Дела 26:23; Римљанима 1:2-5; Јеврејима 4:15; 1. Петрова 1:3-4). Постоји само један Посредник између Бога и човека и то је Божији Син, Исус Христос (1. Тимотеју 2:5-6; Јеврејима 8:6, 9:15, 12:24). Само Христос може да испуни ту улогу.

Библија нам говори у Изласку 20:3-6, да не треба да обожавамо било ког бога до Господа Бога. Поред тога, пошто се сматрало да су бајачи и гатаре могли да контактирају мртве, Бог је и њих јасно забранио (Излазак 22:18; Левитски закон 19:32, 20:6,27; Поновљени закон 18:10-11; 1. Самуилова 28:3; Јеремија 27: 9-10).

Сатана је увек тежио да истисне Бога и користи лажи попут обожавање других богова, чак и предака да покуша да одведе људе од истине о Божијем постојању. Обожавање предака је погрешно, јер се супротставља Божијим специфичним упозорењима о таквом обожавању и тежи да замени Исуса Христа као божанског посредника између Бога и човека.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о обожавању предака?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries