settings icon
share icon
Питање

Шта је то агностицизам?

srpski
Одговор


Агностицизам је поглед који каже да је немогуће да знамо или докажемо Божије постојање. Реч “агностиц” у основи значи “без знања.” Агностицизам је само интелектуалнији облик атеизма. Атеизам тврди да Бог не постоји – што је позиција која се не може доказати. Агностици тврде да Божије постојање не може бити доказано – да је немогуће да знамо да ли Бог постоји или не. Када се ради о овом концепту, агностици су у праву. Божије постојање се не може емпиријски доказати.

Библија нам каже да морамо по вери да прихватимо чињеницу да Бог постоји. Јеврејима 11:6 кажу: “Али без вере не може му се угодити, јер ко прилази Богу мора веровати да има Бога и да Он узвраћа наградом онима који га траже.” Бог је дух (Јован 4:24) тако да не може бити виђен или додирнут. Осим ако Бог не одлучи да се покаже, Он је у основи невидљив нашим чулима (Римљанима 1:20). Библија упућује на то да се Божије постојање јасно може сагледати у свемиру, (Псалам 19:1-4), осетити у природи (Римљанима 1:18-22), и бити потврђено у нашим срцима (Књига проповедника 3:11).

Агностицизам је у основи невољност да се направи одлука било за или против Божијег постојања. То је у крајњој линији једна неутрална позиција. Теисти верују да Бог постоји. Атеисти верују да Бог не постоји. Агностици верују да ми не треба да верујемо или не верујемо у Божије постојање – јер је немогуће то да знамо.

Да бисмо изнели аргументе у овој расправи, хајде да дамо јасне и непорециве доказе о Божијем постојању. Ако позицију теизма и атеизма/агностицизма ставимо у исту раван, што има највише “смисла” да се верује, – у односу на могућност живота после смрти? Ако не постоји Бог, теисти и атеисти/агностици сви заједно ће престати да постоје пошто умру. Ако постоји Бог, атеисти и агностици ће морати да одговарају Некоме пошто умру. Из ове перспецтиве, дефинитвно има више “смисла” да си теиста него атеиста/агностик. Ако ни једна позиција не може бити потврђена, није ли мудрије да се направи сваки могући напор да се поверује у позицију која ће имати жељену последицу за целу вечност?

Нормално је да имамо сумње. Постоји толико ствари у овом свету које ми не разумемо. Често људи имају сумње по питању Божијег постојања јер не разумеју или се не слажу са стварима које Он ради или дозвољава. Међутим, ми као ограничена људска бића не треба да очекујемо да будемо у стању да разумемо бесконачног Бога. Римљанима 11:33-34 узвикују: “О дубино богатства и мудрости, и знања Божијег! Како су недокучиви Његови судови и неистраживи Његови путеви! Јер ко је упознао Господњу мисао? Или ко је био Његов саветник?” Ми треба да имамо веру у Бога, и да се поуздајемо у Његове путеве по вери. Бог је спреман да се открије на чудесне начине онима који верују у Њега. Пета Мојсијева 4:29 објављује: “Али ако и онде потражиш Господа Бога свога, наћи ћеш Га, ако га потражиш свим срцем својим и свом душом својом.”Врати се на Српску страну

Шта је то агностицизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries