settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји старосна граница колико дуго може да човек живи?

srpski
Одговор


Многи људи мисле да Постање 6:3 говори да је граница дужине људског живота 120 година. „А Господ рече: Неће се дух мој до века прети с људима, јер су тело; нека им још сто двадесет година”.

Међутим, Постање, у једанаестом поглављу бележи да су неки људи живели дуже од 120 година. Због тога неки тумаче да највећи број људи неће живети дуже од 120 година. После потопа животни век се драстично скратио (упореди Постање 5 и 11) и на крају се свео на 120 година (Постање 11:24). Од тада је веома мало људи живело дуже од 120 година.

Међутим, друго тумачење, које као да се више држи контекста, је да је Постање 6:3 Божија тврдња да ће се потоп десити 120 година пошто га је објавио. Свршетак времена за човека се односи на његово уништење у потопу. Неки се супротстављау овом тумачењу због чињенице да је Бог заповедио Ноју да изгради барку када је овај имао 500 година, из Постања 5:32, а Ноје је имао 600 година када је био потпоп (Постање 7:6), што је онда 100 година а не 120. Међутим, није дато време Божије објаве из Постања 6:3. Даље, Постање 5:32 није време кад је Бог заповедио Ноју да изгради барку, него његово старосно доба када је добио три сина. Врло је могуће да је Бог одредио да потоп настане за 120 година и онда чекао неколико година пре него што је заповедио Ноју да изгради барку. Шта год да је у питању, 100 година између Постања 5:32 и 7:6 није у супротности са 120 година које се помињу у Постању 6:3.

Неколико стотина година после потопа, Мојсије је објавио: „Дана година наших свега има до седамдесет година, а у јачег до осамдесет година: и сам је цвет њихов мука и невоља; јер теку брзо, и ми одлећемо.“ Ни постање 6:3 ни Псалам 90:10 нису од Бога одређена граница за живот. Постање 6:3 је предвиђање времена потопа. Псалам 90:10 је једноставно тврдња да људи обично живе 70-80 година (што и данас важи).Врати се на Српску страну

Да ли постоји старосна граница колико дуго може да човек живи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries